Hlavní obsah

Poslední reportáž zabité novinářky: O ženě, která přežila obléhání Leningradu

Svět bez obalu: Přežila nacistické obléhání Leningradu. Teď utekla z Mariupolu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Zveřejňujeme poslední reportáž, kterou před svou smrtí natočila redaktorka Rádia Svobodná Evropa Vira Hyrychová. Novinářka zahynula během ruského raketového útoku, při kterém byl zasažen její kyjevský byt.

Článek

Ruské dobývání Mariupolu bylo horší než to nacistické Leningradu.

Alespoň tak to vidí 87letá Elvíra Bortsová, která prožila obojí. Teď se jí spolu s manželem podařilo po více než měsíci ruského ostřelování z ukrajinského přístavního města uprchnout.

„Když začalo obléhání Mariupolu, bylo to jako v Leningradu v roce 1941, ale mnohem horší. Měli jsme pocit, že nás ostřelují 48 hodin denně, protože den se při bombardování zdá dvakrát delší. Ozve se sykot, pak výbuch a pak všude létají střepiny. Ruská armáda moc dobře věděla, co dělá. Jejím hlavním cílem byli civilisté,“ popisuje bombardování Elvira, která se momentálně spolu s manželem snaží usadit v Kyjevě.

„Nemám děti a ani vnoučata, protože – promiňte – moje tělo holocaust nevydrželo. Kvůli druhé světové válce jsem ztratila možnost mít děti,“ dodává žena, která přišla během nacistického řádění také o desítky svých příbuzných a přátel. „V Mariupolu je pohřbeno 38 lidí se stejným příjmením – Borts. Byli zastřeleni za to, že byli Židé. To je jediná věc, kterou se provinili. Zahynuli zde i další mí příbuzní a přátelé s jinými jmény. Jejich seznam by mohl zaplnit celou knihu.“

Po válce Elvíra vystudovala geologii. Jako inženýrka se poté účastnila i výstavby dnešního Mariupolu.

„Podílela jsem se na plánování všech nových budov v Mariupolu a ty jsou teď zničené. Nejpůsobivějším místem ve městě byl Prymorskij bulvár. Byla to krásná, rovná ulice s lavičkami, na kterých se dalo odpočívat… Teď na jedné z těch laviček seděl muž, kterému granát utrhl obličej. Jeho tělo tam zůstalo několik dní,“ vzpomíná žena na útoky ve městě.

Myšlenky obou manželů teď patří posledním obráncům Mariupolu, kteří se opevnili uvnitř oceláren Azovstal.

„Chlapci, kteří celou dobu bojovali a snažili se Rusy zastavit, se ukrývají v Azovstalu – v jejich posledním útočišti. Bůh vás všechny ochraňuj. To vy, prezidente Putine, jste řekl, že je třeba respektovat zákony a tradice každé země. A co jste udělal? Teď máte na rukou tolik krve, že vám to žádný Bůh nikdy neodpustí. Jsme svědky masového zabíjení civilistů ze strany Ruska. Nemáme právo mlčet, jinak bychom se stali spoluviníky tohoto zabíjení. Nevím, co jiného říct. Pane Putine, zamyslete se a zastavte tento masakr!“, posílá v reportáži Elvíra Bortsová vzkaz ruské hlavě státu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované