Hlavní obsah

Video: Reportér natočil bitvu o ukrajinskou vesnici

Svět bez obalu: Reportér RFE/RL natočil bitvu o ukrajinskou vesnici.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinské jednotky se pokoušejí dobýt zpět některé vesnice v okolí hlavního města Kyjeva. Jedné takové operace se ve čtvrtek zúčastnil reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir. Natočil i to, co si vojáci myslí.

Článek

„Míříme teď do vesnice v Kyjevské oblasti. Ukrajinská armáda se pokusí osvobodit vesnici od ruských vojáků, kteří ji obsadili. Pokusím se zaznamenat celou tuto akci,“ říká na kameru reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir.

Operace, jíž se zúčastnil, se odehrála 10. března. Z bezpečnostních důvodů nemohl novinář zveřejnit, o kterou konkrétní vesnici se jedná.

„Budeme čistit vesnici od ruských ďáblů, kteří ji obsadili obrněnými vozidly. Podle našich zpravodajských informací je tam prapor,“ vysvětluje plán jeden z ukrajinských vojáků.

„Zabijeme všechny ty zkur***yny za jejich bombardování Mariupolu. Vynásobíme je nulou,“ slibuje jeho kolega.

„Sledujeme ukrajinskou armádu, jak se pohybuje uvnitř vesnice a narazila na ruské vojáky. Probíhá tam bitva. Je slyšet střelba,“ popisuje dramatickou situaci reportér.

„Pokračují v útoku. Držte kontrolní stanoviště,“ křičí ukrajinský voják do vysílačky. „Přijíždějí dva tanky. Opakuji. Dva tanky…“

Ukrajinská armáda nevydala žádné prohlášení o svých ztrátách při této operaci. Nezveřejnila ani to, zda se podařilo vesnici znovu dobýt. Reportér musel místo bitvy předčasně opustit.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované