Hlavní obsah

Video z válečného útulku: Psi se stále bojí, nechtějí ani opustit boudu

Svět bez obalu: V útulku ve Lvově, kam sváží domácí mazlíčky z bojových zón.Video: RFE/RL

 

Reklama

Válka na Ukrajině přináší utrpení i zvířatům. Opuštěny, ztraceny nebo zabity byly už tisíce domácích zvířat.

Článek

Jeden z útulků, kam dobrovolníci svážejí z válečných oblastí psy a kočky, se nachází ve Lvově na západě Ukrajiny.

„Teď sem přivezli 16 koček z Charkova. Nevím přesně, co se stalo s jejich majiteli, ale jejich dům byl prý zničen bombardováním,“ ukazuje reportérům RFE/RL jedna z dobrovolnic lvovského útulku.

Dovezená zvířata často potřebují veterinární péči. „Psi, kteří tu jsou, pocházejí z bojových zón, jako je Irpiň nebo Boroďanka. Někteří z nich byli zraněni,“ říká pracovník útulku Maksym Altuchov.

Zařízení dává informace o přijatých zvířatech na internet, aby je mohli majitelé najít a přijet si pro ně.

Proto se do Lvova vypravil i Vladyslav, který žil před válkou v Irpini na předměstí Kyjeva: „Viděl jsem jeho fotku jen zezadu a myslel si, že je to můj pes. Ale bohužel to není on. Utíkali jsme před ostřelováním. Náš pes se po jednom z výbuchů vyděsil a utekl. Od té doby ho nikdo v Irpini neviděl.“

Do útulku docházejí dobrovolníci a chodí psy venčit, pokud to je možné. „Psi jsou stejní jako lidé. Některým je to jedno a někteří si berou věci, které se jim staly, víc k srdci. Hodně psů se stále bojí. Nechtějí opustit boudu ani výběh,“ popisuje chování opuštěných psů ředitel Domu zachráněných zvířat Orest Zalipsky. Útulkem prošly od 24. února, kdy válka začala, už více než 2 tisíce domácích zvířat. Okolo 500 z nich si vzali noví majitelé a zbytek byl odvezen do Polska. „Dnes si odsud odvezeme 120 zvířat. Celkem jsme jich do Polska převezli už asi 1 500,“ sdělila novinářům Dagmara Dymarska z polské nadace Centaurus.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované