Hlavní obsah

Zemřela mi v náručí, říká syn, který se nyní stará o čtyři mladší sourozence

Svět bez obalu: Matka mu zemřela v náručí. Teď se osmnáctiletý Ukrajinec musí sám starat o své čtyři mladší sourozence.Video: RFE/Rl

 

Reklama

Matku osmnáctiletého ukrajinského chlapce zabili během ruského ostřelování. Vjačeslav se teď musí sám starat o mladší sourozence, bere je jako vlastní děti.

Článek

„Zemřela mi v náručí. Snažil jsem se ji zachránit, ale…,“ říká s pláčem Vjačeslav Jalov, který byl očitým svědkem smrti své matky. Zemřela během ruského dělostřeleckého útoku na jejich vesnici na východě Ukrajiny.

„První granát dopadl několik metrů od nás. Viděl jsem, jak vybuchl. Máma v ten okamžik spadla na zem. Klekl jsem si k ní. Byla hned vedle mě. Ležela na boku. Její poslední slova byla: Jsem v pořádku.“

Vjačeslavovi se jako zázrakem nic nestalo. Pokusil se zastavit matčino krvácení pomocí provizorních obvazů a běžel pro pomoc. Když se vrátil, našel ji už mrtvou.

„Seděl jsem u ní dlouho. Nemohl jsem tomu uvěřit. Když jsem pak už musel jít domů, nevěděl jsem, co mám dělat. Co má říct dětem? Prostě jsem nevěděl,“ říká Vjačeslav, který má dva mladší bratry a dvě sestry. „Přišel jsem domů a oni hned všechno pochopili. Nikol se jen zeptala, jestli bylo možné matku nějak zachránit.“

Kvůli ustavičnému ostřelování vesnice nemohla rodina matce uspořádat řádný pohřeb.

„Byla pohřbena v kráteru po výbuchu. Muži tam udělali hrob. Teď čekáme, až se situace uklidní, aby tam mohli přijít naši přátelé. Teď tam nikdo nesmí. Až se tam dostaneme a hřbitov bude odminován, tak ji znovu pohřbíme,“ dodává Vjačeslav.

Pět sourozenců teď žije ve městě Drohobyč ve Lvovské oblasti. Děti nemají žádné příbuzné, takže se nejstarší Vjačeslav musí o všechny starat sám. Své bratry a sestry nyní nazývá svými dětmi.

„Chci, aby děti měly dobré dětství. Chci, aby byly aktivní. Chci, aby se vyvíjely, aby měly dobrou budoucnost. Vím, že to dokážu.“

Všichni čtyři už začali navštěvovat místní školu a Vjačeslav chce vystudovat medicínu.

„Našla jsem si tu kamarády. Je tu hezky. Líbí se mi tu,“ říká reportérovi jeho sestra Olivie.

„Myslím, že naše maminka je stále s námi. Hodně nám pomáhá,“ připojuje se Vjačeslav.

Jediné přání této rodiny je teď, aby už krvavá válka na Ukrajině skončila. „Chci, aby byl v naší zemi zase mír,“ přeje si Vjačeslavův mladší bratr Timur.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované