Hlavní obsah

Když z nebe padaly cigarety: Nejbizarnější letecká nehoda české historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záhady Josefa Klímy: Nejbizarnější letecká nehoda naší historie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Psal se 17. listopad 1990, když na poli u Dubence nedaleko Jaroměře havaroval stroj sovětského Aeroflotu. Na palubě převážel 18 tun cigaret značky Winston.

Článek

Bylo to přesně rok po začátku sametové revoluce. Na plochu ruzyňského letiště dosedal letoun Boeing 747 s americkým prezidentem. A na ranveji ve švýcarské Basileji se ke zpátečnímu letu chystal letoun Tu-154 sovětského Aeroflotu.

Přestože šlo o letoun určený pro přepravu cestujících, byl stroj až po strop napěchován cigaretami. Ty měly původně do Moskvy zamířit nákladním letadlem, ale to mělo poruchu, a tak padlo v Basileji rozhodnutí náklad přeložit. Na odmontování sedadel v Tupolevu nebyl čas, a tak se vedení Aeroflotu rozhodlo vyskládat náklad na sedadla, do kuchyňky - kamkoliv, kde bude volno.

Zpáteční let probíhal zprvu hladce. Nad tehdy československým územím se však v pilotní kabině rozezněl signál požáru na palubě. Technik se šel podívat do salonu pro cestující, ale 18 tun cigaret bylo všude a k ohnisku požáru se nedokázal dostat.

Letoun si vyžádal nouzové přistání v Praze a požádal i o plnou asistenci.

Situace na palubě se však rapidně zhoršovala a pilotní kabina se rychle plnila kouřem. Posádka si nasadila kyslíkové masky, nestačila ale zapnout přístroj pro komunikaci mezi sebou a s pozemní kontrolou. Kouř v kabině byl tak hustý, že piloti neviděli ani z letadla, ani na přístroje.

Hořící a oslepený letoun klesal do neznáma. Ve výšce pěti kilometrů se piloti rozhodli kabinu odhermetizovat a otevřít boční okénka v naději, že kouř částečně odvětrají a něco uvidí. To se sice částečně podařilo, nový kyslík ovšem rozdmýchal požár v prostoru cestujících ještě víc.

Nastalo divoké klesání naslepo, které trvalo 14 minut a skončilo na poli u Dubence nedaleko Jaroměře. Nouzový manévr probíhal zpočátku hladce. Potom se ale brzdícímu letounu do cesty postavil příkop a také vedení vysokého napětí, které stroj přeťal kormidlem.

V následujících týdnech se v Dubenci odehrávala celá řada bizarních situací jako rabování vraku letounu a následná panika a pálení amerických cigaret v kamnech. To když se rozšířila fáma, že vyšetřovatelé připravují domovní prohlídky v okolí.

Na špatně zabezpečeném místě nehody se objevila i podivná součástka, kvůli které se příčinu letecké nehody už nikdy nepodaří stoprocentně určit. Co bylo nejpravděpodobnější příčinou podivné nehody a proč nemůže být uzavřena s naprostou jistotou?

Dozvíte se v úvodní reportáži z cyklu Záhady Josefa Klímy. Pořad vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované