Hlavní obsah

Prodavačky, dělníci, učitelé a spol. Podívejte se, kolik berou a jak si polepšily nejčastější profese

Jak jsou na tom nejčastější profese v Česku?Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prodavačkám nebo montážním a manipulačním dělníkům rostly loni mzdy skoro dvojciferným tempem. Stále ale berou výplaty hluboko pod celostátním průměrem.

Článek

Úplně největší skupina zaměstnanců v Česku pracuje na pozici prodavač či prodavačka. Loni jich bylo přes 142 tisíc a jejich průměrná mzda činila 19 672 korun hrubého měsíčně.

To je výrazně méně, než byl celkový průměr zaměstnanců v soukromé sféře. Průměrný český (nestátní) zaměstnanec měl loni na výplatnici 30 930 korun.

Prodavačky, stejně jako třeba manipulační či montážní dělníky, může alespoň částečně těšit, že jejich nízké mzdy rychle rostou. Tedy alespoň rychleji, než je tomu u ostatních profesí. Konkrétně prodavačky si polepšily o devět procent.

To ale ani přes dlouhotrvající nedostatek pracovníků nemusí podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové trvat dlouho. „Na základě kolektivní smlouvy budou mzdy růst, ale už to nebude tak dramatické,“ říká.

Mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu odmítla mzdy komentovat.

Obchodníci, stejně jako další podnikatelé, se potom podle Novákové různými formami automatizace musí připravit na to, aby tam, kde to jde, nahrazovali pracovníky technikou.

Největší profesní skupinou, která pobírá plat od státu, jsou podle statistiky učitelé. Ti sice berou v průměru o něco více, než je průměr celé platové sféry (tedy 31 968 korun hrubého měsíčně), ale i to stále výrazně zaostává za sliby politiků a cíli školských odborářů, kteří by rádi viděli výplaty učitelů na 130 procentech průměru ve státní sféře.

Navíc i přes proklamace loni rostl učitelům plat pomaleji než třeba policistům nebo státním zaměstnancům jako celku. „Je to velmi tristní. Chceme se ptát, proč ta dynamika neodpovídá tomu, co nám bylo slíbeno,“ řekl k tomu předseda školských odborů František Dobšík.

Údaje pocházejí z podrobné statistiky společnosti Trexima, která sbírá data ve mzdové i platové sféře na základě zákonné statistické povinnosti. Publikována čísla jsou v Informačním systému o průměrném výdělku.

Kolik si přesně loni v průměru (nebo podle mediánu) vydělávali učitelé, prodavačky, ale třeba i dělníci, účetní, administrativní pracovníci, uklízečky, mistři ve výrobě nebo strojírenští technici, najdete přehledně ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované