Hlavní obsah

Rakousko je pro, Slovensko váhá. Petříček jednal o otevření hranic

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Tatry na Slovensku.

Reklama

Další kolo jednání o otevření hranic, tentokrát s Rakouskem a Slovenskem. Právě východní soused v tomto ohledu váhá. Nejde přitom jen o budoucnost letní sezony, ale i o Slováky, již jsou kvůli uzavřeným hranicím zaseknutí v Česku.

Článek

Už od vyhlášení protipandemických opatření je Slovenka Kristína v Brně. V lednu se jí a jejímu českému manželovi narodilo dítě a navštívit prarodiče na Slovensku se jim podařilo naposledy v únoru. „Nedá se dostat ani na Slovensko, ani za námi. Takže svoje první vnouče, na které se tak těšili, už dva a půl měsíce neviděli,“ říká pro Seznam Zprávy Kristína Bezručová.

Na Slovensku totiž ještě stále platí systém státní karantény. Po jakékoliv cestě ze zahraničí se museli Slováci odebrat do kontrolované karantény. Pro spoustu lidí, i například pro Kristíniny rodiče, to nepřicházelo v úvahu, neboť by přišli o čtrnáct dní v práci. „S malým dítětem se to nedá absolvovat,“ dodává Kristína.

Mladá Slovenka kritizuje zejména neuvážené výroky některých politiků a českého hlavního epidemiologa Romana Prymuly. „Když pan Prymula řekl, že budou hranice zavřené dva roky, člověku to úplně nedodá. Jim ani nedochází, že vypustili z úst něco, co nebylo podložené. Zhoršovali jen náladu,“ popisuje Kristína pocity z brněnské izolace.

Petříček jednal se svými protějšky

O otevření hranic se Slovenskem i Rakouskem jednalo v úterý Ministerstvo zahraničí. Jeho šéf Tomáš Petříček (ČSSD) se v online prostoru setkal se svými protějšky Alexandrem Schallenbergem z Rakouska a Ivanem Korčokem ze Slovenska. Zatímco hranice s Rakouskem by se mohly do poloviny června otevřít i pro turisty bez nutnosti negativních testů na covid-19, Slováci chtějí o této možnosti ještě dále jednat.

Třeba mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk upozornil na to, že testů je nedostatek. „Například Německo s Rakouskem se chystají navzájem otevřít hranice bez nutnosti testů, což považujeme za správný krok. Testy v podstatě nejsou dostupné, a pokud chce česká vláda trvat na testech nad rámec toho, co je běžné v okolních evropských zemích, pak by měla tyto testy českým občanům poskytnout zdarma,“ vyzvala cestovní agentura.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Ivan Korčok (SaS).

Cílem jednání je nyní podle Petříčka zajistit, aby se zkoordinovaly podmínky pro vstup na jednotlivá území. „Mělo by to směřovat k tomu, že se budeme vracet k normálu, tudíž bude možné cestovat do sousedního Rakouska bez testů,“ řekl Petříček na tiskové konferenci k cestování k jižnímu sousedovi. Byl by také rád, kdyby stejný model přijalo i Slovensko.

„Budeme o tom ještě dále hovořit, ale věříme, že k půlce června by mohl vzniknout minischengen, který zajistí, že lidé budou moci cestovat bez kontrol, nutnosti testů nebo následné karantény,“ doplnil ministr. Petříček také uvedl, že slovenská vláda přistupuje k věci opatrně. „Chce řešit otázku občanů třetích zemí, jak bychom je kontrolovali. To musíme doladit,“ řekl ministr v úterý Radiožurnálu.

Podle šéfa Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže je komunikace se Slovenskem kvůli otevření hranic poněkud složitá. „Se Slovenskem je trochu těžší komunikace, což je překvapivé,“ řekl Papež Seznam Zprávám.

Babiš je pro otevření hranic v polovině června

K otevírání hranic se v úterý vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj by bylo ideální, kdyby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem i Maďarskem otevřely současně v polovině června. Podle agentury ČTK to řekl novinářům po videokonferenci s šéfy zemí Visegrádské čtyřky a německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

„Bylo by fajn, aby se 15. června otevřely najednou hranice s našimi sousedy - Německo, Rakousko, Maďarsko - a doufejme, že i Slovensko se přidá,“ uvedl Babiš. Polsko podle něj nyní není v situaci, kdy by o stejném termínu uvažovalo.

Otevření hranic se Slovenskem i Rakouskem podporuje také hlavní epidemiolog Roman Prymula. „Slovensko je obecně velmi klidné, situace je mnohem příznivější než u nás, s jedinou výjimkou, a to jsou romské osady. Tam příliš mnoho opatření neprobíhá a to pro nás znamená svým způsobem problém, protože právě z těchto osad by mohlo dojít k migraci na naše území,“ uvedl podle ČTK v pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Co se týče Rakouska, otevřením hranic s touto zemí si je náměstek ministra zdravotnictví vyloženě jist. „Rakousko je na tom nepochybně dobře, a protože je situace podobná, s Rakouskem nevidím sebemenší důvod, proč by neměly být otevřeny hranice s ním i na naší straně,“ uvedl.

„Překvapují mě slova náměstka Prymuly, který ještě před nedávnem říkal, že hranice budou zavřené roky, a teď by je otevřel obratem,“ opáčil na své pondělní tiskové konferenci ministr zahraničí Petříček.

Členské státy nerespektují doporučení EK

Podle jednotlivých jednání se zdá, že členské státy Evropské unie příliš nerespektují doporučení Evropské komise z minulého týdne. „Důležité je, aby v tomto postupu nebyla žádná diskriminace,“ zdůrazňuje pro Seznam Zprávy výzvu Komise Magdaléna Frouzová, tisková mluvčí Zastoupení Evropské komise v ČR.

Tisková mluvčí zdůrazňuje to, že podle Komise je klíčem k úspěšnému rušení omezení cestování koordinace. „Pokud se zruší restrikce pro přechod hranic mezi dvěma členskými státy, mají být zrušena i se všemi jinými členskými státy, kde je epidemiologická situace podobná,“ vysvětluje Frouzová.

Reklama

Doporučované