Hlavní obsah

Jihlavská galerie představuje tvorbu Jana Karpíška a jeho včel

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V jihlavské galerii pod širým nebem Nonstrop se mohou ode dneška lidé seznámit s tvorbou výtvarníka Jana Karpíška. V kopiích jsou na k vidění díla, na kterých se kromě autora pracovaly jeho včely. Techniku nazval včelí interakce.

Článek

Vznikají tak díla na plátně i na papíře. Výstava Úl v Ji-hlavě bude v uličce Malá Lazebnická přístupná do konce října. „Včely tvoří neustále, mají to v sobě,“ řekl Karpíšek. Každý včelař se podle něho s jejich tvorbou může potkat třeba na tom, co vytvoří z desky z buničiny využívané k odpařování kyseliny mravenčí likvidující v úlech parazity. „Když se (kyselina) odpaří, tak se (včely) pustí do té desky, začnou ji rozkousávat, tak ji jako rozvatují a odnášejí ven z úlu. Akorát, že jak je umění mezi lidmi vzácné, myslím si, že je to jenom okrajový zájem, tak většina včelařů si řekne - hm, to je zajímavé, to mi tady holky udělaly, pěkné - ale dál už to nehodnotí, dál se tím nezabývají,“ řekl Karpíšek, který naopak včelí vykusování a nanášení propolisu přijal jako výtvarnou techniku.

Do úlu umisťuje malby i kresby, které pak včely upraví. Vznikl tak i obraz Lesní bytosti, kdy včely utvořily otvory podobné tělům přesně v místech, kde Karpíšek předtím naznačil jen jejich nohy. Před šesti lety nechal Karpíšek včely pracovat na kresbách portrétu politiků. „Když jsou včely v plné síle, tak jim tam vložím měkký ruční papír. Na něm je třeba nakreslená podobizna Andreje Babiše. Ony jsou schopny vymazat ho ze světa za tři dny, prostě ta tvář zmizí. Takže člověk musí být rychlý, jít se tam podívat třeba druhý den. Zjistí, že polovina obličeje zmizela a už je to vizuálně zajímavé,“ řekl Karpíšek. Podobně zachytil a dal k dispozici včelám i slovenského politika Vladimíra Mečiara, někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa nebo ruského prezidenta Vladimira Putina. „Ten tam byl jenom chviličku a tak strašidelně mu svítí oči. Přišlo mi neuvěřitelné, že mu (včely) zanechaly takový jurodivý výraz,“ řekl Karpíšek.

Jednačtyřicetiletý Karpíšek studoval v letech 1999-2005 malířství a performanci na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Jeho tvorba je podle Krause zastoupená ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie výtvarného umění v Hodoníně a soukromých českých či zahraničních sbírkách. Jeho ilustrace jsou součástí dvou knih Václava Cílka - Orfeus a Tři svíce pro budoucnost nebo komiksové knihy Objekt Julek Ondřeje Elbela. Žije v brněnských Soběšicích.

Galerie Nonstrop funguje od roku 2017 v uličce v centru Jihlavy. Je určená pro prezentaci současného umění. Obvykle nabízí během roku čtyři výstavy. Vznikla ve spolupráci radnice, Oblastní galerie Vysočina a základní umělecké školy. Provozovatelem je město.

Ulička se zachovanými členitými fasádami historických domů spojuje hlavní Masarykovo náměstí s prostorem u kostela svatého Jakuba. Několik desítek let byla uzavřená. Radnice ji upravila a otevřela před deseti lety.

Reklama

Doporučované