Hlavní obsah

Brno začne se stavbou páteřní komunikace na Žlutém kopci rozšířením Vinařské

Ilustrační foto.

Reklama

Brno začne výstavbu páteřní komunikace na Žlutém kopci rozšířením Vinařské ulice v délce zhruba půl kilometru. Předpokládané náklady jsou téměř 70 milionů korun.

Článek

Primátorka Brna Markéta Vaňková uvedla, že zajištění přístupnosti území je potřeba s ohledem na plánovanou výstavbu na Žlutém kopci.

První úsek nové páteřní komunikace povede ulicí Vinařskou v délce 520 metrů. Radní schválili investiční záměr pro tuto akci. „V souvislosti s plánovanou výstavbou na Žlutém kopci je třeba zajistit zpřístupnění území. Koncept dopravní obslužnosti nově vznikající lokality spočívá ve vytvoření jedné průjezdní páteřní komunikace, která bude procházet diagonálně napříč celým územím a bude napojena na stávající dopravní síť města,“ uvedla Vaňková.

Podle ní je stávající šířka maximálně čtyři metry. „Plánujeme její rozšíření na dva jízdní pruhy o šířce minimálně 3,5 metru, a to z důvodu budoucí trasy městské hromadné dopravy, a doplnění oboustranným chodníkem. Součástí investice je i vybudování veřejného osvětlení pomocí usazení sloupů,“ řekla Vaňková.

Podle radního pro dopravu Petra Kratochvíla povede páteřní komunikace z Lipové přes Vinařskou, dále přes území Žlutého kopce s napojením na ulici Tomešovu, která vyústí do ulice Tvrdého. „Je zde plánována osobní doprava i vedení autobusové linky městské hromadné dopravy. Rozšíření komunikace na Lipové je nutné z důvodu koordinace se současnými záměry soukromých investorů, kteří v lokalitě staví především bydlení,“ řekl Kratochvíl. Podle města je investice náročná z důvodu velké svažitosti terénu a nutnosti majetkoprávního vypořádání s Masarykovou univerzitou, která má komunikaci v majetku.

Reklama

Související témata:

Doporučované