Hlavní obsah

V nové replice historické kašny ve Znojmě by v příštích dnech měla být voda

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Voda v nové kašně na Mikulášském náměstí ve Znojmě by se měla objevit v nejbližších dnech. Stavba měla být hotová do konce loňského roku, část prací se ale stihla až letos začátkem jara.

Článek

Nyní má ještě jeden ze subdodavatelů dokončit úpravu technologií tak, aby bylo možné vodu pustit a kašnu předat do užívání, řekla ČTK mluvčí města Soňa Bystřická. Jedná o repliku historické kašny, která na místě stávala do roku 1897.

Kašna stojí v trojúhelníkovém cípu náměstí, kde se sbíhají ulice U Branky a Velká Mikulášská, město za stavbu zaplatilo přes 3,5 milionu korun. Kašnu tvoří kamenná nádrž ze žuly ve tvaru osmiúhelníku, uprostřed je téměř dvoumetrový kamenný sloup a z něj směřují dva kamenné chrliče. Radnice se snaží některým místům ve městě vrátit historické prvky, tento je jedním z nich. Kašny mají sloužit i jako malá oáza v letním rozpáleném městě pro ochlazení kolemjdoucích.

Znojmo se v minulých letech zabývalo také umístěním moderní kašny na Horním náměstí, u části veřejnosti ale budila odpor. Vedení města se nakonec dohodlo na vybudování moderní kašny nazvané Koruna Znojma i obnově historické barokní kašny.

„Koruna Znojma, která vzešla z architektonické soutěže, bude v horní části náměstí a barokní kašna níže. Historickou kašnu chceme obnovit do podoby z druhé poloviny 17. století, její podobu známe z dobových snímků, máme i podrobné plány,“ řekl ČTK zastupitel koaličního hnutí Pro Znojmo Jiří Kacetl. Barokní kašnu nechalo vedení města odstranit v roce 1897 stejně jako tu na Mikulášském náměstí. V minulosti kašny zásobovaly obyvatelstvo vodou, původní účel ztratily, když se postavily první vodovody.

Reklama

Doporučované