Hlavní obsah

Začal festival Meeting Brno věnovaný historii a letos také křížení kultur

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Překonávání bariér mezi lidmi různé národnosti či vyznání je poselstvím festivalu Meeting Brno, který připomíná významné osobnosti i kontroverzní momenty českých a moravských dějin.

Článek

Festival Meeting Brno začal v pátek, potrvá do 31. července, přinese divadelní a filmové premiéry, diskuse, výstavy a přednášky. Akcí bude kolem 30, jejich témata se točí kolem historie Brna, kde po staletí žili Češi, Němci a Židé. Jejich kultury se prolínaly a „křížily“. Festivalové motto Místa křížení zároveň odkazuje k 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela.

Pro úvodní debatu si pořadatelé vybrali Jakubské náměstí, které je v současném Brně rušným místem setkávání. Na pódiu za chrámem svatého Jakuba promluvil o Evropě jako daru a úkolu ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN). České předsednictví v Radě EU podle něj začalo dobře. Zdůraznil však, že Evropa už po ruském vpádu na Ukrajinu nikdy nebude stejná jako dříve.

Patronem festivalu je exministr kultury Daniel Herman. České dějiny jsou podle něj složité, navíc zatížené dekádami komunistické propagandy. „Proto je důležité se na minulost podívat objektivním pohledem, abychom lépe chápali současnost a byli vybaveni pro budoucnost,“ uvedl ředitel festivalu Petr Kalousek, který je nyní honorárním konzulem Lichtenštejnska. Na společné dějiny Lichtenštejnů a Moravy, kde rod vlastnili rozsáhlé panství, se festival také zaměří.

V sobotu se uskuteční Pouť smíření, která připomíná vysídlení Němců z Brna na konci druhé světové války. Letos se zakončení pouti u augustiniánského opatství prolne s připomínkami Mendelova výročí.

S Mendelem souvisí další programová linie, věnovaná Hugovi Iltisovi. Brněnský biolog a stavitel mostů mezi Čechy a Němci patřil k prvním propagátorům Mendelova díla. Po nástupu nacismu uprchl do Spojených států. Patřil k odpůrcům rasových teorií. Z Iltisova díla cituje nové představení Divadla Feste Fantastické rasy a kde je najít, které má na festivalu premiéru v pondělí. Věnuje se tematice globální migrace.

Reklama

Doporučované