Hlavní obsah

Ostravská zoo otevřela nový parkovací dům se 195 místy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravská zoologická zahrada dnes otevřela nový parkovací dům se 195 místy. Zahradě má pomoci řešit dlouhodobý problém s nedostatkem parkovacích míst.

Článek

Dvoupodlažní objekt s možností parkování i na střeše vznikl mezi původním horním a dolním parkovištěm u zahrady. Stavba trvala necelý rok a stála bezmála 140 milionů korun bez DPH. Novinářům to dnes řekl ředitel zahrady Jiří Novák. S nárůstem ceny parkovného zoo zatím nepočítá.

„Pro nás to byla naprosto klíčová záležitost. Upřednostňovali jsme i na úkor staveb pro zvířata právě parkovací dům. Základní požadavek návštěvníků je přijet do zoologické zahrady a mít kde zaparkovat,“ uvedl Novák. Připomněl, že zhruba 40 procent návštěvníků zahrady jsou turisté z Polska, kteří k přepravě do zoo nebudou využívat městskou hromadnou dopravu.

Zahrada patří mezi největší turistické cíle v regionu, loni zaznamenala rekordní návštěvnost, když do ní zamířilo více než 600.000 lidí. Podle ředitele navíc s dalšími novými stavbami může atraktivita zoo růst a návštěvnost se dále zvyšovat. Výstavba parkovacího domu tak byla nezbytná. Novák věří, že se díky stavbě podaří omezit i dopravní kolapsy v okolí zoo, které při vysoké návštěvnosti a nedostatku parkovacích míst často vznikaly. Nové parkování už návštěvníci mohou využívat. „Výši parkovného pro letošní rok chceme zachovat. Navyšovali jsme vlastně v loňském roce na 100 korun za celodenní parkování,“ řekl Novák.

Parkovací dům nabízí šest stání pro motocykly, dvě parkovací stání pak nabíjení elektromobilů. Součástí stavby je také kolárna pro 20 kol nebo sociální zařízení. Vybudována byla rovněž retenční nádrž, která umožní nakládání s dešťovou vodou. Při výstavbě vznikly i nové chodníky či osvětlení. Součástí projektu byla také úprava současných parkovišť, parkoviště P3 tak nyní má nový asfaltový povrch.

„Ostravská zoologická zahrada je po Dolní oblasti Vítkovice spolu s Landekem druhým největším tahákem pro turisty a návštěvníky v Moravskoslezském kraji. Oceňuji, že řada obyvatel Ostravy do zoo dojíždí veřejnou dopravou, na sdílených kolech nebo doubledeckerem. Je třeba si ale říci, že velká část návštěvníků sem míří z větší dálky a právě výstavba parkovacího domu má situaci s parkováním ulehčit. Ostravská zoo se posouvá hodně dopředu a byla by škoda, kdyby ten pěkný dojem z návštěvy kazila absence parkovacích míst,“ uvedl primátor Jan Dohnal (Spolu).

Připomněl, že parkovací domy vznikají i v jiných částech města. Před časem se otevřel například pod budovou Ostravské univerzity na výstavišti Černá louka, rozestavěný je parkovací dům u Městské nemocnice Ostrava a podzemní parkování přibude i v centru města pod bytovým komplexem Nové Lauby. Do budoucna město plánuje parkovací dům u krajského úřadu, Domu kultury Poklad nebo v centru města na náměstí Msgr. Šrámka. Město buduje také odstavná parkoviště, k dispozici jsou třeba u terminálu Hranečník.

Reklama

Doporučované