Hlavní obsah

Plzeň začne stavět parkovací dům na Světovaru. Přijde na 270 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň začne letos stavět parkovací dům na Světovaru v areálu bývalých kasáren a pivovaru. Bude mít 433 parkovacích míst a přijde zhruba na 270 milionů korun.

Článek

Bude sloužit pro nový technologický park TechTower, bytové domy i plánovaný archiv. „Město už začíná vybírat dodavatele, který by měl být známý nejpozději v říjnu. Hned poté začnou zemní práce. Výstavba potrvá 1,5 roku,“ řekl ČTK vedoucí Odboru investic Pavel Grisník. Město má zatím dva parkovací domy pouze v centru, ale připravuje další – kromě Světovaru v městské části Slovany, kde má stát další u bazénu, je chce mít ještě na Borech a Lochotíně.

„Už jsme schválili peníze v rozpočtu a teď začneme stavět,“ řekl náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti). Město podle něj parkovací dům na Světovaru potřebuje zejména kvůli výstavbě městských bytů, které tam chystá. „Tam, kde jsou dnes provizorní parkovací plochy pro TechTower, tak tam bude stát bytový dům,“ uvedl. Vedle TechToweru má vzniknout podle Bosáka celkem 140 bytů v režii města. „První bude dům se 40 byty dokončený v polovině 2026, na nějž se dopracovává projekt. Koncem roku 2026 by měl být hotový dům s 34 byty, který je na místě stávajícího parkoviště pro TechTower,“ řekla radní Světlana Budková (STAN).

Parkovací dům Světovar má stavební povolení i prováděcí projekt. „Jsme před soutěží na dodavatele. Vzhledem k tomu, že jde o starší projekt, nechal jsem ještě ověřit rozpočet, což budeme mít do dvou týdnů,“ uvedl Grisník. Město chce začít se stavbou co nejdřív. Dodavatele vybere do října, poté mu hned předá staveniště a už na podzim i v zimě poběží zemní práce.

„Současné parkovací plochy na Světovaru jsou na místech určených pro bytové domy. Po dokončení parkovacího domu se uvolní,“ dodal Grisník.

Plzeň dále projektuje vedle centra ATOM na Lochotíně první modulární parkovací objekt, výrazně levnější a rychlejší než betonové domy. Má vyrůst příští rok. Zvažovaných lokalit je víc, třeba i na Borských polích u univerzity.

Klasické velké parkovací domy s podzemními i nadzemními patry u obchodního domu Luna na Borech (329 míst) a u bazénu na Slovanech, které připravilo minulé vedení města, mají stavební povolení. „Ale teď kvůli výši investic jsou naší prioritou parkoviště, která nám přinesou dvojí prospěch,“ dodal Bosák. Plzeň má teď parkovací domy Rychtářka se 447 místy a U Nového divadla se 166 místy.

Reklama

Doporučované