Hlavní obsah

V Domažlicích vrcholí přípravy na 68. Chodské slavnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Domažlicích, centru národopisné oblasti Chodska, vrcholí přípravy na 68. ročník Chodských slavností spojených s tradiční Vavřineckou poutí. Na několika místech v centru města se uskuteční od 12. do 14. srpna.

Článek

Dva předchozí ročníky jedné z největších a nejstarších folklorních slavností v Česku poznamenala pandemie koronaviru. V roce 2020 se kvůli pandemii slavnosti konaly jen ve virtuálním prostředí a loni se uskutečnily v omezeném rozsahu, přišlo i méně návštěvníků. Před pandemií na folklorní a kulturní program, na trhy na náměstí a na mše pod širým nebem na vrchu Vavřineček přišlo za tři dny na 80 tisíc lidí.

„Snažili jsme se i letos připravit kvalitní program se vším, co k němu patří. Doufám, že si každý přijde na své. Začínáme tradičně v pátek a končíme v neděli, času na vydechnutí příliš nebude,“ řekl starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice). Téměř všechna vystoupení jsou naplánována na dvě hlavní pódia – u brány na náměstí Míru a v zahradě pod Chodským hradem. Třetí pódium u seniorského penzionu v ulici Prokopa Velikého nabídne pouze v sobotu koncert nejmenší chodské dechovky Sedmihorka.

Program otevře 12. srpna od 20:00 hudební výlet napříč žánry s Petrem Bendem, jeho kapelou a cimbálovou muzikou Gromba. V sobotu a neděli na návštěvníky čeká série vystoupení všech místních folklorních souborů, chodských muzikantů a vypravěčů a dechových kapel. Jako hosté na Chodsko přijede folklorní soubor Podjavořičan, mužský pěvecký sbor Kostice-Tvrdonice, Úsměv z Horní Břízy a Rokytí z Rokycan. Představí se i staropražská kapela Třehusk a moravská skupina Tempus hrající středověký rock.

Neodmyslitelnou součástí slavností je ponocný procházející náměstí s halapartnou a lucernou, který zpěvem oznamuje čas. Během pouťového víkendu bude k vidění v sobotu ve 20:00, 21:00 a 22:00 a v neděli ve 20:00 a 21:00.

S Chodskými slavnostmi je spojena Svatovavřinecká pouť. Stěžejními body její církevní části jsou sobotní a nedělní dopolední mše sloužené před kostelíkem svatého Vavřince na vrchu Vavřineček nad Domažlicemi. Na bohoslužby sem každoročně z Domažlic míří průvod stovek věřících, mnozí z nich jdou ve svátečních chodských krojích.

Staročeský jarmark se stánky na náměstí Míru, v ulici Msgre. B. Staška a v části Chodské ulice nabídne i letos kromě jiného zboží tradiční chodské produkty - malovanou chodskou keramiku a bohatě zdobené chodské koláče.

Slavnosti si vyžádají uzavírky a dopravní omezení. Město zřídí záchytná parkoviště, odkud bude v půlhodinovém intervalu svážet lidi do centra dění bezplatná autobusová linka.

Vavřinecká pouť se v Domažlicích stala v roce 1939 velkou manifestací českého lidu proti německé okupaci. Tehdy se jí zúčastnilo na 120.000 poutníků z celých Čech. Chodské slavnosti se konají od roku 1955 a v 50. a 60. letech byly určitou zástěrkou, aby se církevní stránka odsunula co nejvíc do pozadí. Počátkem 90. let se program slavností opět spojil s poutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované