Hlavní obsah

V Plzni dnes začal hudební festival Smetanovské dny, potrvá do 6. dubna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Položením květin k pomníku Bedřicha Smetany v centru Plzně před konzervatoří začal dnes 43. ročník hudebního festivalu Smetanovské dny, který potrvá do 6. dubna.

Článek

V 19:00 jej zahájí koncert Norimberských symfoniků s klavíristou Alexandrem Blettenbergem, budou hrát hudbu Ludwiga van Beethovena a Edwarda Elgara. Současně dnes začala plzeňská sympozia a obě výstavy, jak řekla ČTK Lenka Kavalová, ředitelka multižánrového festivalu i Plzeňské filharmonie, která je 11 let pořadatelem.

Podle Kavalové by dnes Bedřich Smetana oslavil 199. narozeniny. „Takže příští rok očekávejme velké oslavy na ‚dvoustovku‘,“ dodala. Přehlídka nabídne 20 vystoupení a pět doprovodných akcí. „Koncerty jsou dnes často vyprodané, v těch komornějších ještě nějaká místa jsou,“ řekla.

„Témata, která se promítají do dramaturgie celého festivalu, jsou Léta putování aneb Lidé na cestě v dlouhém 19. století a pak samozřejmě Bedřich Smetana a související odkazy,“ uvedla Kavalová. Podle ředitelky je jedním z podtémat také putování Romů. „Zařadili jsme to do dramaturgie a pozvali doktorku Janu Horváthovou, ředitelku Muzea romské kultury v Brně,“ řekla. Pořadatelé pozvali také cimbálovou muziku Horvátovci, se kterou vystoupí i místní cimbálová muzika Milana Broučka. „A celé se to jmenuje Cimbálovka na druhou,“ uvedla Kavalová.

Festival zakončí Dvořákova Stabat Mater, spolu s Plzeňskou filharmonií vystoupí Český filharmonický sbor Brno se svým sbormistrem Petrem Fialou. „S ním tady oslavíme jeho osmdesáté narozeniny,“ řekla ředitelka. Sólisty budou Alžběta Poláčková, Roman Janál a Václav Vallon.

„V nabídce letošního festivalu je řada komorních koncertů v Domě hudby, dva koncerty v katedrále svatého Bartoloměje a také v návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje,“ uvedla. Kromě klasických koncertů je v programu i Hollywoodský dvojkoncert nejen pro děti, určený zejména školám, novinkou je interaktivní pořad Plzeňské filharmonie Dvořák cestovatel pro rodiny s dětmi. Posluchači uslyší průřez dílem českého velikána a budou moci i tančit. V doprovodném programu jsou výstavy Studijní a vědecké knihovny a Západočeské galerie. Ceny vstupného se podle organizátorů proti roku 2021 zvýšily minimálně a pohybují se mezi 280 až 780 Kč. Informace o festivalu, slevách i akreditacích jsou na webu.

Na dnešním odpoledním pietním aktu zazpívala árii opuštěného malého sirotka ze Smetanova Dalibora sólistka plzeňského divadla Radka Sehnoutková za klavírního doprovodu Martina Marka. Vystoupení přilákalo do Smetanových sadů desítky kolemjdoucích.

Reklama

Doporučované