Hlavní obsah

Amerikánka Viktora Tauše bude mít premiéru jako celovečerní film

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Filmová podoba divadelního představení Amerikánka bude mít dnes večer premiéru v pražském Kině Aero. Amerikánka je prvním titulem z trilogie Divadlo ve filmu, která chce zjišťovat možnosti interpretace divadla skrze film.

Článek

Nápad převést divadlo do filmové podoby podpořily i podmínky pandemie covid-19. Amerikánka, příběh inspirovaný skutečným osudem dívky hledající své místo ve světě během těžkého dětství, je nominována na Českého lva v kategorii nejlepší televizní film nebo minisérie.

Divadelní inscenace Amerikánka režiséra Viktora Tauše měla premiéru v roce 2018. Dívka, podle jejíž přezdívky Tauš inscenaci nazval, s ním podle něj sdílela svůj příběh, když oba žili na pokraji společnosti.

Děj inscenace, která je sondou do historie 70. a 80. let v Československu, ale také dramatem o svobodě, touze žít, o osamělosti, vyděděnosti a přátelství, vrcholí revolučními událostmi roku 1989. Když začal Tauš oni v létě natáčet celovečerní stejnojmenný film, říkal, že ve filmu se Amerikánka stane také hrdinkou první porevoluční generace dětí ulice.

Dnešní premiéru příběhu Amerikánky Emy Černé na filmovém plátně budou spolu s dalšími členy delegace, jimi budou Viktor Tauš, Martin Douba, Jan Kadlec, Michaela Hořejší Horáčková, Petr Ostrouchov nebo Alois Fišárek, sledovat i její protagonistky Tereza Ramba a Eliška Křenková.

Ty ztvárňují obě najednou jedinou a hlavní roli příběhu. Vyprávěly Amerikánčiny zážitky od doby, kdy se přibližně v 11 letech dostala na přelomu 70. a 80. let do dětského domova. Amerikánka nechce věřit tomu, že ji rodiče opustili, namlouvá si, že matka, s níž a dvěma sourozenci žila, onemocněla, a sní o tom, že se jednou dostane do Ameriky, kde údajně žije otec, jehož nepoznala nikdy. Protlouká se ústavy, zažívá šikanu, bití a tresty, přežít jí pomáhá jen touha po dovršení 18 let, po setkání s otcem a svobodným světem. Při posledním útěku se ocitá na demonstracích v listopadu 1989 a věří, že její sny se naplní.

Amerikánka se hrála živě na divadle, byla jedním z prvních děl projektu Film Naživo, který uváděl přímé přenosy divadelních představení inscenovaných mimo prostory divadla. Amerikánka se objevila v i projektu Televize Naživo, která uváděla v době uzavření divadel inscenace i koncerty prostřednictvím vlastního kanálu.

Reklama

Související témata:

Doporučované