Hlavní obsah

DPP postaví v muzeu MHD ve Střešovicích novou výstavní halu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský dopravní podnik (DPP) vybuduje pro své muzeum MHD ve vozovně ve Střešovicích novou výstavní halu. Stavba má začít ještě letos a být hotová v roce 2025. Měla by vyjít na 150 milionů korun.

Článek

Muzeu se nyní podařilo získat nový exponát, autobus Praga NDO z roku 1948, a má tak kompletní sbírku důležitých pražských autobusů po druhé světové válce. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), technický ředitel DPP Jan Šurovský a šéf muzea Petr Malík. V neděli 14. května muzeum oslaví přesně 30 let od svého otevření.

„Nová výstavní hala pro silniční vozidla bude na dolním konci nádvoří vozovny, bude zapuštěna do svahu a bude dvoupatrová. Na vjezdu z Cukrovarnické ulice bude spodní patro, kde bude stálá expozice historických autobusů,“ řekl Hřib.

V horním patře se podle něj budou vystavovat menší silniční vozidla a jednotlivé expozice se budou střídat. Vystaveny budou exponáty, které má muzeum nyní v depozitáři, a veřejnost si je tak nemůže běžně prohlédnout. Kromě výstavních prostorů budou v nové hale také přednáškové sály, výstavy a občerstvení.

Na začátku letošního roku vypsal DPP veřejnou soutěž na stavební firmu, která halu vybuduje. V současné době se podniku přihlásila asi dvacítka zájemců, z nichž vybere dodavatele. „Stavět se začne letos a já bych byl rád, kdybychom to mohli otevřít 20. června 2025, to bude totiž 100. výročí zahájení pravidelného provozu autobusů v Praze,“ řekl Hřib.

Ve středu dopravili zaměstnanci DPP na dvůr muzea autobus Praga NDO. Jedná se o první vůz s pravostranným řízením. „Vozidlo Praga NDO nám jako jediné chybělo v ucelené řadě nejvýznamnějších poválečných autobusů dodávaných DPP a provozovaných v pražské MHD. Navíc je kompletní, i když jeho interiér byl modernizován,“ řekl Šurovský. Vůz podnik získal ze sbírky Emila Příhody, který provozoval muzeum Praga ve Zbuzanech.

Vedení muzea by po roce 2025 podle Malíka rádo získalo další prostory pro depozitář. Vzniknout by mohl v garážích v Hostivaři. „To je ale otázka až po roce 2025 až 2030, kdy tak zhruba plánujeme, že by k tomu mohlo v Hostivaři dojít. Byl by jak pro silniční vozidla, tak tramvaje,“ řekl.

Muzeum bylo slavnostně otevřeno 14. května 1993 a první návštěvníci se do něj podívali o den později. K vidění tehdy byly dva autobusy, 34 tramvají a trolejbus. Základy muzea vznikly v 60. letech 20. století, kdy pro něj budoucí správci začali mapovat a sbírat první exponáty. V současné době má muzeum 46 tramvají, 12 opravených autobusů a dva vraky, tři trolejbusy, dva vozy metra a šest nákladních aut. Muzeum dosud navštívilo přes 511 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované