Hlavní obsah

Fond kinematografie bude letos hospodařit s 1,26 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Státní fond kinematografie bude letos hospodařit se zhruba 1,26 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu fondu, který schválila Sněmovna. Výše se oproti rozpočtu schválenému na loňský rok neliší.

Článek

Na filmové pobídky je pro letošek opět vyčleněno 800 milionů korun. Loni na podzim zvýšila bývalá vláda tuto částku o 300 milionů korun.

V Česku činí základní filmová pobídka pětinu z uznatelných nákladů. Letos v lednu fond kvůli rozpočtovému provizoriu a vyčerpání loňských peněz příjem žádostí o registraci filmových pobídek zastavil. V důvodové zprávě uvedl, že na pobídky opakovaně žádá o 1,3 miliardy korun.

Zájem zahraničních štábů o české služby či lokace je velký navzdory tomu, že Česká republika poskytuje pobídku, která je jednou z nejnižších v Evropě. Za loňský rok přinesly filmové pobídky Česku podle dřívějších odhadů fondu kolem 7,5 miliardy korun. Po rekordním roku z hlediska přínosu zahraničního natáčení v roce 2019, kdy štáby v Česku utratily devět miliard korun, v roce 2020 pandemie koronaviru způsobila propad na 5,5 miliardy korun.

Náplní fondu je vedle pobídek podpora tuzemské kinematografie, zejména vzniku nových filmů a propagace české kinematografie. Na podporu kinematografických projektů by měl fond letos vydat 374 milionů korun.

Vedle státní dotace má fond vlastní zdroje, z nichž největší část tvoří příjmy poplatků od provozovatelů kin, od provozovatelů převzatého televizního vysílání, poplatek z poskytování audiovizuálních služeb na vyžádání a poplatek z vysílání reklamy. Fond má také příjmy z licencí k užití filmů z let 1965 až 1991 a některých správních poplatků.

Reklama

Doporučované