Hlavní obsah

Třebíč chce koupit bývalý kulturní dům, ve kterém je dnes prodejná nábytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Třebíčská radnice jedná o tom, že koupí bývalý závodní klub Závodů Gustava Klimenta v třebíčské části Borovina. Kulturní dům, ze kterého se před asi 18 lety stala prodejna nábytku, by chtěla znovu využívat pro kulturní akce.

Článek

Už dřív koupila část pozemků, které ho obklopují. Kupní cenu, která je součástí dohody s majitelem, zatím nezveřejnil. Nákup budou projednávat zastupitelé města zřejmě na svém dubnovém zasedání.

„Vidíme v tom velký potenciál, opravit to, využít velký sál, ale využít i zázemí, které tam je. Je tam velké množství kanceláří. Vidíme tam možnost vzniku různých coworkingových center, sdílených kanceláří, služeb pro obyvatele,“ řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Kromě prodejny nábytku, kterou provozuje vlastník, je v objektu také restaurace.

Monolitická železobetonová stavba je podle starosty v dobrém technickém stavu. Beze změny je i její vnitřní uspořádání. Dochovaná je také jevištní technika, která je podle Pacala kvalitní, nebo malý sál na loutkoherecká představení. „Je to další dominanta Třebíče, se kterou je potřeba něco udělat a město se rozhodlo, že k tomu přistoupí čelem,“ řekl Pacal.

Současný vlastník stavbu získal v době, kdy byl v konkurzu majetek bývalého podniku Bopo. Jeho předchůdcem za minulého režimu byly Závody Gustava Klimenta, které patřily dřív do Baťova obuvnického impéria.

Objekt je podle informací Národního památkového ústavu architektonickým dokladem pozdní moderny s vlivy bruselského stylu. Dochovaný je takřka ve své původní podobě. Byl dokončen v polovině roku 1960.

Reklama

Související témata:

Doporučované