Hlavní obsah

Rošáda v Národní sportovní agentuře. Hnilička odvolal oba místopředsedy

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO) post nepoložil, naopak odvolal své místopředsedy Ivo Lukše (vlevo) a Michala Janebu (vpravo).

Reklama

Ve čtvrtek v Národní sportovní agentuře skončili oba místopředsedové – Ivo Lukš a Michal Janeba. Seznam Zprávám informaci potvrdil právě Lukš. Uvolněné posty zaplní Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová.

Článek

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička (za ANO) měl kvůli účasti na párty v teplickém hotelu rezignovat. Chtěl to po něm premiér Andrej Babiš. Nakonec ale šéf hnutí ANO otočil s tím, že nechce destabilizovat fungování NSA a postačí, že se Hnilička vzdal křesla poslance.

Dva dny nato se ale úřad skutečně třese v základech. Hnilička totiž podle informací Seznam Zpráv odvolal oba místopředsedy, tedy své nejbližší spolupracovníky – Ivo Lukše a Michala Janebu.

„Včera jsem byl odvolán,“ potvrdil Seznam Zprávám Lukš s tím, že ke stejnému datu skončil i jeho kolega Janeba.

Na otázku, co stálo za jeho koncem, ale odpovědět nechtěl.

„Já vás odkážu na tiskový odbor agentury, protože jsme se domluvili, že tyto informace by měla poskytovat agentura,“ dodal.

Ani mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka ale neupřesnil, z jakého důvodu oba místopředsedové skončili.

„Místopředsedové Ivo Lukš a Michal Janeba skončili po vzájemné dohodě s panem předsedou. Jedná se dlouhodobější rozhodnutí, které se podle domluvy uskutečnilo až po potvrzení nových místopředsedkyň tak, aby byla zejména v oblasti sportovních dotací navázána kontinuita nové místopředsedkyně Markéty Kabourkové na práci Iva Lukše a nedošlo k žádnému zpoždění ve vyplácení dotací sportovním organizacím,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí NSA Jakub Večerka.

Je tedy otázkou, co za odvoláním stálo. Žádné oficiální informace zatím k dispozici nejsou. Lukš měl v Národní sportovní agentuře na starosti především dotační programy, Janeba pak vnitřní provoz. Na jejich místa nastoupila blízká Hniličkova spolupracovnice a odbornice na financování sportu Markéta Kabourková a bývalá vedoucí oddělení komunikace a ICT Národní sportovní agentury Soňa Bergmannová. Vychází to alespoň z internetové stránky agentury, kde obě pracovnice jsou už vedené na místopředsednických pozicích.

Je třeba podotknout, že Národní sportovní agentura nevstoupila do nového roku zrovna šťastně. Hniličkově excesu v teplickém hotelu předcházel kritizovaný průzkum oblíbenosti a divácké atraktivity sportu, který si NSA nechala zpracovat.

To by ještě nebyl takový problém, kdyby v něm střelba z kuše z hlediska aktivního sportování neporazila třeba florbal a neskončila jen o příčku za basketbalem. V divácké atraktivitě se pak podivně hluboko propadl fotbal, který je přitom celosvětově nejoblíbenějším sportem. Průzkum Národní sportovní agentury ho ale zařadil na osmé místo a třeba až za krasobruslení.

Kdyby šlo pouze o průzkum, sportovní odvětví by nad ním patrně jen mávlo rukou. Podle výsledků se ale mají částečně rozdělovat dotace svazům, a proti tomu se už celá řada z nich důrazně ohradila, především právě fotbal. Za změnami v Národní sportovní agentuře tak může být i tenhle problém.

Reklama

Doporučované