Hlavní obsah

Šla na banální operaci, skončila na hřbitově. Pochybili lékaři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Záhady Josefa Klímy: Šla na banální operaci, skončila na hřbitově. Pochybili lékaři?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už deset let se snaží Petr Vencelides dokázat, že jeho žena by bývala nemusela zemřít, kdyby lékaři v havlíčkobrodské nemocnici nepochybili.

Článek

V roce 2011 jeho manželka podstoupila v této nemocnici banální operaci. Odstranění žlučníku kvůli žlučníkovým kamenům, řečeno laicky. V průběhu laparoskopické operace se ale situace zdramatizovala.

„Zjistili, že je tam něco jinak, že má fyziologickou anomálii. Kdyby udělali pořádně předoperační vyšetření pomocí kontrastní látky, nestalo by se to. Mohli ji také okamžitě odeslat na tzv. vyšší pracoviště, do fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ vypráví Petr Vencelides.

Tenhle názor ale vyvracejí jak znalecké posudky, které později vypracovali znalci z Brna a z Olomouce, tak přednosta královéhradecké nemocnice MUDr. Tomáš Douda, kam se Jaroslava Vencelidesová posléze i dostala, a to dokonce desetkrát v průběhu dalších let.

„Tohle vyšetření se provádí před operací, jen když má pacient specifické potíže. A v tomhle případě tomu tak nebylo.“

Jenže Petr Vencelides má po letech k dispozici znalecký posudek slovenského chirurga Petera Zimana, z něhož sice citovat nemůžeme, protože zazní u soudu, ale je k havlíčkobrodským chirurgům daleko kritičtější.

Podle něj, pokud se útvar - pokládaný za vývod žlučníku - chystá operatér zaklipovat a pak přerušit, nesmí tak udělat, pokud nemá naprostou jistotu, že se skutečně o něj jedná. V nepřehledné situaci měl operatér podle tohoto znalce preparaci přerušit ještě před protnutím útvaru, který mylně pokládal za vývod žlučníku. Mohl tak zabránit fatálnímu poranění jaterního žlučovodu, ke kterému vzápětí došlo.

Ať už má tento znalec pravdu, nebo ne, operatér spolu s primářem, kterého k zákroku přizval, začali akutní situaci řešit. Jenže ani jejich další úkony pacientce nepomohly tak, jak měly. Podle nového znaleckého posudku si operatér popletl konce přestřihnutého střeva a na žlučovod „našil“ nesprávný konec střevní kličky.

Střevní obsah tak nebyl nasměrován směrem na žaludek-konečník, ale směrem k žlučovodu. Žluč nemohla dostatečně odtékat, došlo k významné poruše hojení vytvořené spojky a k rozpadu sešití střeva a žlučovodu. Kdyby zkontroloval operační pole, jak má, poznal by to a mohl to ještě napravit.

Lékaři z Fakultní nemocnice Hradec Králové jsou sice ve svých vyjádřeních daleko opatrnější, ale i podle primáře Doudy neputovala potrava - laicky řečeno - z těla ven, nýbrž opačně. Nechce ovšem specifikovat, jak k tomu došlo.

„Manželka strašně trpěla,“ popisuje Petr Vencelides čtyřleté martyrium manželky. „Měla nosem zavedenou hadičku až do tenkého střeva, nakonec došlo k devastaci jater. První transplantace v pražském IKEMu byla neúspěšná, protože tělo nová játra odmítla, druhou už nepřežila.“

Petr Vencelides podal trestní oznámení, psal na krajský úřad, v současné době nemocnici žaluje v občansko-právním procesu. Už třetí rok. Za tu dobu došlo k jedinému stání.

Jak se brání nemocnice? K čemu dospěla policie a státní zastupitelství? Jak dopadla stížnost na Ministerstvo spravedlnosti pro zbytečné soudní průtahy? Zjistíte v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované