Hlavní obsah

Slovácké muzeum v Uherském Hradišti se připravuje na pondělní otevření

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hlavní budova Slováckého muzea v Uherském Hradišti se v pondělí opět otevře návštěvníkům. Lidé budou moci poprvé zhlédnout výstavu Podoby vína, která představuje díla nevidomých lidí a jejíž otevření plánovalo muzeum už v březnu.

Článek

Pracovníci muzea připravují také novou výstavu věnovanou rukodělné tvorbě. Jiné výstavy chystané na jaro bylo naopak nutné zrušit, řekla dnes ČTK zástupkyně ředitele muzea Iveta Mátlová.

„Když byly dveře muzea zavřené, tak jsme dělali úklid. Odborní pracovníci evidovali sbírky. Ve stálé expozici jsou hodová práva a různé jiné exponáty, jejichž součástí je lidově řečeno krušpánek (zimostráz), který za čtyři roky, kdy je v expozici, seschl, takže se nahrazuje čerstvým, krásným, zeleným,“ uvedla Mátlová. Některé z předmětů v expozici se podle ní také konzervovaly nebo opravovaly.

V hlavním sále nyní pracovníci muzea chystají výstavu nazvanou Když ruce pracují srdcem. „Bude to výstava mistrů tradiční rukodělné výroby. Budou tam kraslice, výrobky ze dřeva, ze skla, ze slámy. Vernisáž je plánována na 25. května. Původně jsme chtěli výstavu zpřístupnit až na podzim, ale museli jsme udělat velké změny ve výstavním plánu,“ řekla Mátlová.

Několik jarních výstav podle ní bylo nutné zrušit. „Byly to třeba výstavy ze soukromých sbírek, takže byly vázány na čas, nebo naopak výstavy koncipované pro děti. Ty jsme se rozhodli přesunout na příští rok,“ doplnila zástupkyně ředitele.

Kromě hlavní budovy muzea ve Smetanových sadech se v pondělí veřejnosti otevře také Památník Velké Moravy ve Starém Městě a Muzeum lidových pálenic ve Vlčnově. Galerie Slováckého muzea v Otakarově ulici bude přístupná od úterý. Po dobu uzavření muzea si mohli lidé na jeho webových stránkách a Facebooku pustit videa, která se věnovala například představení vybraných výstav nebo práci archeologů a konzervátorů. Muzea a galerie jsou kvůli nařízení vlády zavřené od 12. března.

Reklama

Doporučované