Hlavní obsah

Zeman na jihu Čech vysvětloval milost pro Kajínka. Měl jsem dva důvody, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Jihočeského kraje.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman zahájil třídenní návštěvu Jihočeského kraje, kde se setkal s hejtmankou Ivanou Stráskou a krajskými zastupiteli. Debatoval s občany v jihočeských obcích.

Článek

Jen co se o víkendu vrátil ze zahraniční cesty po Vietnamu, zajel prezident Zeman na další oficiální návštěvu. Tentokrát na jih Čech. Začal debatou se zastupiteli Jihočeského kraje a starosty obcí. Na co konkrétně se ho ptali, se podívejte ve videu.

Prezident Miloš Zeman debatuje s jihočeskými zastupiteli a starosty.

Miloš Zeman se překvapivě už během úvodního projevu vyjádřil i k celostátní politice, konkrétně ke své roli po sněmovních volbách.

Řekl, že při vybírání budoucího premiéra se bude jako prezident držet dvou principů. „Zaprvé: Uznám právo vítěze na sestavení vlády. Ten, kdo dostane relativně nejvíc hlasů, nesmí být opomíjen," řekl prezident Zeman.

A druhý princip: Prezident řekl, že ani ten, kdo skončí druhý či třetí na pásce, nesmí být opomíjen. „Poražení nemají být zadupáni do země, zejména ne ti těsně poražení."

A zase Kajínek

V Kaplici pak poradil, koho mají lidé volit. „Ptejte se politiků, zda u vás byli i v době, kdy se volby neblížily. A nenechte se koupit za rohlík, párek a pivo," prohlásil prezident v debatě s občany.

Pak poděkoval za pozvání do hostince občanovi, který sbírá podpisy pod kandidátní listinu pro Miloše Zemana v příští volbě hlavy státu.

Prezident dostal také otázku, proč dal milost Jiřímu Kajínkovi. „Jsou dva důvody. První: Existují pochybnosti, zda ty vraždy spáchal. A druhý: Odseděl si 23 let a odborníci říkají, že je schopen resocializace," uvedl Miloš Zeman.

Upozornil, že Kajínek je propuštěn podmínečně.

Zeman počtvrté na jihu

Jde o čtvrtou Zemanovu návštěvu Jihočeského kraje v nejvyšší ústavní funkci.

Zítra pak Zemanův tým pokračuje do Cehnic na Strakonicku, což je loňská vesnice roku Jihočeského kraje. Odtud vyrazí do Hoštic u Volyně, kde se nechá vyfotit u autobusu Zemák, jenž byl součástí předvolební kampaně ČSSD v letech 1996 a 1998, když byl Zeman předsedou strany. A Zdeněk Troška tady natáčel několik dílů své komediální série Slunce, seno...

Oficiální návštěvu kraje uzavře Zeman ve středu v Milevsku.

Zeman na jih Čech přijíždí nedlouho po změně ve vedení kraje. Počátkem dubna se v kraji rozpadla koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Důvodem byly mimo jiné neshody v odměňování představitelů společnosti Jihočeské nemocnice. Následně vznikla nová koalice ČSSD, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012.

Reklama

Související témata:

Doporučované