Hlavní obsah

„Vídám otce ve vraku a říkám mu, že zemřel.“ Soud řeší let MH17

Foto: Profimedia.cz

Červencová připomínka výročí neštěstí na Ukrajině.

Reklama

Příbuzní zemřelých při letecké katastrofě letadla z Amsterdamu do malajsijského Kuala Lumpuru od pondělí vypovídají před soudem v Schipholu. V následujících třech týdnech by mělo promluvit až 90 příbuzných.

Článek

„Myslím si, že kromě verdiktu se jedná o nejdůležitější dny pro příbuzné obětí, protože mohou k soudu promluvit. A prostřednictvím toho, že promluví, také hovoří k podezřelým a také k těm, co za incident jsou zodpovědní a schovávají se,“ uvedl právník a zástupce obětí Peter Langstraat, informuje britská BBC.

Jako první před soud předstoupila Ria van der Steenová, která přišla o svého otce a nevlastní matku. „Jsem plná nenávisti, vzteku a strachu. Vím, že jsou mrtví a že už je nespatřím, ale nemohu to v sobě ukončit, prostě nemohu, dokud ti, co jsou odpovědní za jejich smrt, nebudou shledáni vinnými za to, co provedli,“ řekla. Dále popsala, jak sedm let od sestřelení letadla stále trpí nočními můrami, při kterých svého otce hledá v hořícím vraku a oznamuje mu, že umřel.

Před soudem na dálku vypovídala se svým bratrem i Australanka Vannesa Rizková. Na palubě letadla cestovali z výletu po Evropě oba jejich rodiče. Rizková se domnívá, že by pachatelé měli být za „jejich ohavné činy potrestáni“. „Jak by se cítili, kdyby šlo o někoho, koho milují? Jak by Putin a jeho zkorumpovaná vláda odpověděli?“ uvedla. „Ruské dezinformace, nedostatečné zapojení Ruska (do vyšetřování) a jeho popírání viny jsou omračující,“ dodal její bratr James Rizk.

V emotivním výstupu popsal svou osobní tragédii a „ztrátu života i budoucnosti“ Peter van der Meer. Při sestřelení letadla zemřely kromě exmanželky Ingrid i jeho tři dcery: Sophie (12 let), Fleur (10 let) a Bente (7 let). „Jsem bezdětný,“ konstatoval před soudem.

Hlavní soudce Hendrik Steenhuis, který označil soudní líčení jako „velice emotivní pro příbuzné“, dal rodinným příslušníkům možnost vypovídat poprvé. V rámci holandského soudního systému mají příbuzní obětí možnost před soudem vystoupit v rámci prohlášení oběti o dopadu trestného činu na její život, při kterém jí nejsou pokládány otázky, informuje server Al-Džazíra.

Letadlo malajsijských aerolinek na lince MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru podle obžaloby sestřelila ruská raketa odpálená z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Vyšetřovatelé minulý týden podle agentury Reuters vyzvali Rusko k poskytnutí informací o umístění rakety, která podle vyšetřovatelů sestřelila letoun.

Vyšetřování, které trvalo téměř šest let, vyústilo v obžalování Igora Girkina, Sergeje Dubinského, Olega Pulatova a Leonida Charčenka, mimo jiné z vraždy. Žádný z nich se soudu neúčastní, zastupovat se nechává jen Pulatov. Všichni se podle dostupných informací nacházejí v Rusku. V případě odsouzení jim hrozí až doživotní trest vězení.

Jedním z hlavních podezřelých je Girkin, známý rovněž jako Strelkov. Bývalý důstojník ruské tajné služby FSB v povstaleckém Donbasu v době neštěstí působil jako „ministr obrany“. Velkoruský monarchista a pravoslavný fundamentalista se později Moskvě znelíbil a byl povolán zpět do Ruska. Podle některých ruských médií následně organizoval nábor Rusů pro ozbrojené jednotky separatistů.

Dubinskij, údajný agent ruské armádní rozvědky GRU a šéf povstalecké rozvědky, si podle investigativní platformy Bellingcat objednal dodání systému Buk (jehož raketou bylo letadlo sestřeleno) povstalcům. Zajišťoval rovněž jeho přepravu na Ukrajinu a transport zpět do Ruska. Skupina Dubinského podle Bellingcatu sehrála klíčovou roli v rozhodnutí o sestřelení letadla, které povstalci považovali za nepřátelské. Pulatov byl podle vyšetřovatelů jedním z velitelů rozvědky separatistů a Charčenko velel jejich průzkumnému praporu.

Možný verdikt by mohl být znám již 22. září. Proces ale také může skončit až v listopadu nebo prosinci. Sestřelení letadla tři hodiny po vzletu si vyžádalo celkem 298 obětí včetně 283 pasažérů a 15 členů posádky. Nejvyšší zastoupení na palubě měli Holanďané.

Reklama

Doporučované