Hlavní obsah

Sňatek Harryho a Meghan? Dříve by takový pár souhlas panovníka ke svatbě nezískal

Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Sňatku britského prince Harryho (skutečným jménem Henryho) s Američankou Meghan Markleovou 19. května na windsorském hradě už po formální stránce nestojí nic v cestě. Svůj souhlas se svatbou už v dopise dala i britská panovnice a Harryho babička, Alžběta II. Právě text jejího psaní si někteří vyložili tak, že u Jejího Veličenstva bude rozvedená Američanka na žebříčku oblíbenosti až za Kate Middletonovou.

Článek

Ve Spojeném království stále platí Royal Marriages Act (zákon o královských svatbách) z roku 1772, který si klade podmínku, že jakémukoli sňatku člena užší královské rodiny musí předcházet formální souhlas panovníka. Nové znění zákona Succession to the Crown Act z roku 2013 nutnost souhlasu omezuje na prvních 6 osob v linii nástupnictví na britský trůn.

I když se Harry tímto žebříčkem kvůli dětem Kate a Williama propadá, stále se ho ještě souhlas týká…Zatímco v roce 2011 byla v obdobném textu vévodkyně z Cambridge Kate označena Jejím Veličenstvem za „our trusty and well-beloved Catherine Elizabeth Middleton” (naše věrná a milovaná Catherine), v souhlasném dopise ke svatbě Harryho píše Alžběta II. bez přívlastků pouze o Rachel Meghan Markleové. Podle odborníků na britskou královskou rodinu ale tento detail nemá žádný význam, protože hřejivý přívlastek na adresu nové americké příbuzné prý bude jistě následovat v dalším oficiálním dopise, až se svatba bude skutečně blížit.

V minulosti by bývalo absolutně nepřicházelo v úvahu, aby si královnin vnuk vzal rozvedenou americkou míšenku. Problém by přitom byl jak s rozvodem, tak s americkým občanstvím nevěsty. A v neposlední řadě i s její rasou. A to jsme ještě nezmínili, že je Meghan částečně židovského původu a je herečkou… Jak si jistě někteří z vás vzpomínají, není to poprvé, co si vysoce postavený člen rodů Windsorů bere rozvedenou Američanku. Už to před druhou světovou válkou zkusil v případě Wallis Simpsonové král Edward VIII. Skončilo to jeho abdikací a ústavní krizí. Něco takového teď opravdu nehrozí, a to nejen proto, že Harry není a nejspíš nikdy nebude král…

Za zmínku stojí zlomový rok 2002, kdy Church of England (anglická odnož anglikánské církve) usoudila, že začne oddávat potenciální panovníky s rozvedenými partnery, jejichž bývalí manželé, resp. manželky jsou ještě naživu. Anglikánská církev začala měnit svůj pohled na věc v 70. letech minulého století spolu s tím, jak raketově vzrostlo procento rozvodů.

Právě v té době se na církev obrátila sestra královny Alžběty, princezna Margaret, když požádala o ukončení svého manželství s lordem Snowdonem. Margaret už na téma rozvodu a rigidního přístupu státu a církve narazila po druhé světové válce, když chtěla přijmout nabídku k sňatku někdejšího stíhacího esa britského královského letectva Peta Townsenda. Jenže, jak správně tušíte, tenhle štíhlý fešák už za sebou jedno manželství měl, a i když prý Alžběta svatbě rozhodně nebránila, Margaret nakonec vzhledem k tlaku okolí ze vztahu „vycouvala“.

Foto: royal.uk

V 90. letech se pak v královské rodině s rozvody „roztrhl pytel“. O Charlesovi a Dianě se není třeba příliš rozepisovat. S manželem Markem Phillipsem se ovšem rozešla i princezna Anna a ani Andrewovi, vévodovi z Yorku, svazek se Sarah Fergusonovou jaksi nevydržel. Když se tak Charles vydal v roce 2005 podruhé k oltáři s Camillou Parker-Bowlesovou, žádný skandál se nekonal, jakkoli se sluší připomenout, že Její Veličenstvo si tuhle „rozvedeneckou” veselku svého nejstaršího syna nechalo ujít.

Britský bulvár jednu dobu spekuloval o tom, jestli Alžběta II. z podobného důvodu neoželí také svatbu svého oblíbeného vnuka Harryho s americkou herečkou. Teď to ale vypadá, že si královna společenskou událost roku ve své zemi ujít nenechá.

Reklama

Související témata:

Doporučované