Hlavní obsah

Soutěž Vinařství roku oznámila finalisty, vítěze vyhlásí v únoru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray dnes prostřednictvím online přenosu vyhlásil finalisty soutěže Vinařství roku. Ve třech kategoriích podle velikosti firmy se utká celkem devět vinařství.

Článek

Jednotlivé kategorie se dělí podle objemu roční produkce vína. V kategorii malá vinařství, tedy firmy s produkcí do 50 000 litrů za rok, spolu budou soutěžit Vinařství Piálek & Jäger, Salabka Praha a Vinařství Lacina.

Ze středně velkých firem s produkcí do 250 000 litrů za rok postoupily do finále Krásná hora, Sonberk a Thaya vinařství. V kategorii největších podniků, které vyprodukují nad 250 000 litrů ročně, porota nejlépe hodnotila Vinařství Lahofer, Habánské sklepy a Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Finalisty vybírala porota složená z profesionálů z řad vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, odborného tisku, enologie, sommelierství, marketingu, prodeje vína a architektury a designu. V další fázi soutěže posoudí sedmičlenná odborná komise přímo v jednotlivých vinařstvích, do jaké míry naplňují finalisté stanovená soutěžní kritéria, a definitivně rozhodne o vítězích.

„Jsme všichni rádi, že se nám i v takto složité době, která podobným akcím zrovna dvakrát nepřeje, podařilo už jedenáctý ročník uspořádat. Přesunutí veřejné části soutěže včetně vyhlášení vítězů na internet vidíme jako správný krok a zároveň jako pozitivní impuls do budoucnosti,“ uvedl Tibor Nyitray.

Hodnocení bude zakončeno 4. února, kdy budou slavnostně vyhlášeni vítězové jednotlivých kategorií i vítěz absolutní. Vyhlášení se neuskuteční na tradičním galavečeru, ale online formou na webu a sociálních sítích soutěže. I letošní vyhlášení navzdory jeho netradiční podobě bude moderovat Marek Eben.

Soutěž vyhlašuje a titul uděluje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem za podpory Vinařského fondu ČR, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Reklama

Související témata:

Doporučované