Hlavní obsah

Flandry! Jak nejlepší cyklista světa prohrál s nejlepším cyklistou světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Vítězné gesto Mathieu van der Poela v cíli 106. ročníku závodu Kolem Flander.

Reklama

Klasika Kolem Flander, belgická sportovní událost roku, skončila heroickou a zároveň supertaktickou bitvou. Hlavními hrdiny byli nizozemská superstar Mathieu van der Poel a Slovinec Tadej Pogačar.

Článek

Jakoby soubojem dnes asi největší dvojice světového pelotonu vyvrcholila první část cyklistické sezony 2022. 273 km dlouhý, už 106. ročník závodu Ronde van Vlaanderen byl neskutečným antickým dramatem. I jeho rozhodnutí napínalo fanoušky do samého konce. Padlo až pár metrů před cílem, pomyslnou pásku protrhl jako první Mathieu van der Poel (tým Alpecin Fenix).

Ve finiši nakonec úplně propadl ten druhý nejslavnější cyklista současnosti, dvojnásobný vítěz Tour de France, Slovinec Tadej Pogačar (stáj UAE). Nezbylo na něj ani pódium, přitom to byl právě on, kdo celý závod „udělal“.

Naopak Mathieu van der Poel stál na „Flandrech“ už počtvrté za sebou mezi první čtyřkou. Podruhé byl první, jednou druhý, jednou čtvrtý. Jeho forma po nepovedené zimní a jarní přípravě způsobené vážnými bolestmi zad byla do posledního okamžiku velkým otazníkem. Jeden z nejlepších klasikářů všech dob ale ukázal obrovskou sílu, pevné nervy a v 27 letech i vysokou taktickou vyzrálost.

Je to neuvěřitelné, pracoval jsem pro toto vítězství tak tvrdě.
Mathieu van der Poel

Byl to skoro raketový comeback. 19. března „MVDP“ letos poprvé nastoupil do velkého závodu a dojel třetí na klasice Milan – San Remo. 25. března vyhrál čtvrtou etapu na krátkém italském etapáku Coppiho a Bartaliho. Před čtyřmi dny si pak vyzkoušel formu na flanderské generálce Dwars Door Vlaanderen (Napříč Flandry). Vyhrál ji.

A Tadej Pogačar? Všichni čekali, co 23letý slovinský univerzál předvede. Před závodem říkal, že jeho cílem je hlavně vyzkoušet si pořádně jízdu na úsecích s kočičími hlavami, aby byl ještě lépe připraven na další ročník Tour de France. Málokdo ale věřil, že zůstane u pouhé zkoušky.

Také že nezůstalo. Mladý Slovinec sice hned po startu spadl, ale pak jel dlouho jako opravdový mazák. Nikdy příliš vzadu, ani příliš vpředu. 57 kilometrů před cílem přišel jeden z obávaných kopců „hellingenů“, předposlední Oude Kwaremont. Pogačar udeřil, ve stoupání doslova proletěl kolem soupeřů. Ukázal, že bude horkým favoritem.

Na posledním výjezdu na Oude Kwaremont už nahoře na kopci šlapali v čele jen oba velcí soupeři – Slovinec a Nizozemec. Daleko za nimi je marně pronásledovali Belgičan Dylan van Baarle (Ineos) a Francouz Valentin Madouas (FDJ).

Vypadalo to na opakování taktického finiše z loňska, kdy Nizozemec překvapivě podlehl Dánovi Kasperu Asgreenovi. Asi 400 metrů před cílem se oba velcí soupeři skoro zastavili. Takticky čekali, kdo první udeří. Čekali neskutečně dlouho, to napětí jste mohli krájet. Zezadu se k nim přitom řítila sprintující dvojice van Baarle a Madouas. O prvenství najednou nebojovali dva, ale čtyři. Van der Poel v poslední okamžik vystřelil, rozdupal pedály a jasně vyhrál. Pogačar naopak zůstal uzavřen mezi pronásledovateli a nezbylo na něj ani podium. Jeho gesto bezmoci nemohlo být výmluvnější.

Jak symbolické byly pak emoce v cíli. Nizozemce čekalo objetí s atraktivní belgickou přítelkyní Roxanne Bertelsovou, marketingovou expertkou automobilky Porsche. Aspoň maličko to bylo i belgické vítězství. Za nimi pak dlouho nadával Pogačar. Ne na soupeře, ale na sebe, jak se takový obří favorit nechal v cíli nachytat.

Reklama

Doporučované