Hlavní obsah

Zemětřesení zasáhlo i turecký fotbal. Dva prvoligové kluby končí

Foto: Profimedia.cz

Zemětřesení v Turecku si vyžádalo desítky tisíc obětí.

Reklama

Turecká nejvyšší fotbalová soutěž Süper Lig po ničivém zemětřesení, které si vyžádalo lidské oběti i z jejích řad, pokračuje. Ovšem bez dvou klubů z nejvíce postižených regionů, které se odhlásily.

Článek

Turecká nejvyšší fotbalová soutěž Süper Lig po ničivém zemětřesení, které si vyžádalo lidské oběti i z jejích řad, pokračuje. Ovšem bez dvou klubů z nejvíce postižených regionů, které se odhlásily. Jejich hráči si hledají na jarní sezonu jiné zaměstnavatele.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály rozechvělo Turecko a Sýrii v pondělí 6. února ve 4:17 místního času. O devět hodin později oblast podél východoanatolského zlomu pocítila další nebývale silný otřes, který dosáhl 7,5 stupně.

Turecko sečetlo desítky tisíc obětí na životech, přes sto tisíc zraněných. Počet postižených, kteří přišli o veškerý majetek včetně střechy nad hlavou, se odhaduje na víc než milion.

Život v Turecku se docela změnil. „Nemůžeme jíst, stydíme se skoro dýchat,“ přiznává bývalý fotbalista Gökmen Kore, jenž působil i v české lize, jak taková tragédie dolehne na přeživší, jak jim deptá psychiku. Přitom v Istanbulu, kde bydlí s rodinou, žádné otřesy zaznamenány nebyly.

Ničivý živel postihl všechny sféry společenského dění, zasáhl i fotbal, který se však otřepává a hodlá ve své činnosti pokračovat.

Oběti na životech

Nejprve však počítal konkrétní škody, dokonce oběti na lidských životech. Zemětřesení otřáslo i městem Kahramanmaraş, kde sídlí prvoligový klub Hatayspor. Pod troskami zříceného domu byl nalezen ghanský útočník Christian Atsu. „Bydlel s ostatními zahraničními hráči v klubovém resortu. Budova celá spadla, pokud vím, Atsu měl apartmá v osmém patře,“ objasňuje okolnosti lidské tragédie Kore.

O život přišel i sportovní ředitel Taner Savut, který byl takřka čtyřiadvacet hodin nezvěstný. „Znali jsme se osobně,“ nemůže se Kore smířit s odchodem člověka, s nímž jako hráčský agent často jednal, když nabízel do Turecka české hráče.

Oba přišli o život při sesunutí obytných budov s vyšším počtem pater. Právě na nich se nejvíce projevilo, jak se šidil materiál při jejich stavbě a nedodržovaly se zásadní předpisy. Majetkové újmy na stadionech či sportovních areálech hlášeny nejsou.

Okleštěná liga

Přírodní katastrofa přerušila nejvyšší fotbalovou soutěž Süper Lig. Další zápasy jarní sezony se měly rozběhnout 18. února, nakonec se obnovený start posunul o další týden. „Některé kluby přišly s návrhem už profesionální zápasy vůbec nehrát, například Ankaragücü nebo druholigový Rizespor, a ročník uzavřít,“ sděluje Kore.

Nakonec přišlo rozhodnutí pokračovat, ale devatenáctičlenná nejvyšší soutěž bude ochuzena o dva týmy, které leží v oblasti největšího postižení, Gazişehir Gaziantep (desátá příčka) a Hatayspor (14.), jež z důvodu silného poškození celého regionu vystoupily. Posledním zápasem Gaziantepu je tak porážka 0:1 na půdě Antalyasporu ze dne 4. února, o den později porazil Hatayspor stejným poměrem Kasimpaşu.

Fotbalové legendy na Seznam Zprávách

Nebudou však považovány za sestupující, mají rok hájení, v létě se mohou do nejvyšší soutěže přihlásit znovu. A do druhé ligy spadne jen poslední v tabulce. Z ní pak půjde výš jen vítěz, takže turecká Süper Lig bude mít v příštím ročníku opět dvacet členů.

Protesty od klubů ze druhé ligy zvané Spor Toto 1. Lig pro omezenější možnost posunout se mezi elitu nejsou, ostatně Yeni Malatyaspor a Adanaspor se rovněž rozhodly dále v soutěži nepokračovat. Svých starostí má každý dost.

Předmětem sporů však bylo, zda výsledky těchto klubů do celkové tabulky počítat, či ne. „Velice aktivní pro úplné anulování byl silný Beşiktaş, jenž prohrál na půdě Hataysporu a tato ztráta bodů mu komplikuje boj o čelo,“ poukazuje Kore, že se každý klub snaží bránit svoje zájmy.

Nakonec ústředí rozhodlo, že se výsledky dosažené na hřišti ponechají a každý další klub, který se podle programu střetne s protivníkem, jenž odstoupil, vyhraje kontumačně a získá do tabulky tři body.

Povolená hostování

Fotbalisté z kádru klubů, které nejvyšší tureckou soutěž z důvodu postižení zemětřesením nedokončí, si mohou najít nové angažmá. Tento nesystémový krok, jenž by jinak odporoval vícero předpisům, posvětila i světová fotbalová federace FIFA.

Týkalo se to rovněž českého legionáře Matěje Hanouska, který byl v Gaziantepu na hostování ze Sparty Praha. Okamžitě po zásahu se vrátil domů do Prahy, jednal o rozvázání smlouvy a začal se poohlížet, kam by mohl na jarní sezonu přejít. „Nehrál bych v Česku,“ prozradil do médií. Když jednání nevyjde, nesloží se z toho. „Jsem připravený na variantu, že se vrátím do Gaziantepu a budu do konce května jen trénovat,“ přijímá osud. „Přežil jsem horší věci,“ zdůraznil, jak při zemětřesení prožíval okamžiky hrůzy.

Z obou klubů si už našla hostování většina hráčů. „Pro jiné turecké kluby svaz prodloužil přestupní termín o měsíc až do konce února,“ upozorňuje Kore. Této možnosti využil například kanadský obránce Sam Adekugbe, jenž z Hataysporu přešel do Galatasaray Istanbul, Gaziantep podobnou cestou opustili rumunský záložník Alexandru Maxim (Beşiktaş) či srbský útočník Lazar Markovič (Trabzonspor). Makedonský kolega Luka Stankovski posílí slovinský ND Gorica.

Vzpomínka na rok 1999

Turecký podnikatel, jenž si vyzkoušel českou fotbalovou ligu v dresu Zbrojovky Brno a Drnovic, si znovu připomenul otřesné zážitky z roku 1999, kdy zemětřesení postihlo okolí jeho rodného Istanbulu. „Bylo také velmi silné, okolo 7,2 stupně Richterovy škály,“ vybavuje si. „Země se chvěla do daleka, lidé pocítili záchvěvy až v Izmiru nebo Burse,“ hledí na další města.

I když tentokrát největší turecké město s 15,5 milionu obyvatel zůstalo hrůz ušetřeno a Kore se svými blízkými nebyli ohroženi na životech či majetku, otřesné vzpomínky se vrátily. „Vedle nás spadl celý dům, ze 160 dalších ve dvou okolních ulicích zbyly jenom sutiny,“ nemůže se při nové připomínce, jak je člověk proti řádění přírodního živlu bezmocný, z toho vzpamatovat.

Před čtyřiadvaceti lety přišla apokalypsa 17. srpna, do fotbalového dění, které mělo letní přestávku, příliš nezasáhla. Liga se jenom odložila o několik týdnů. „Nikdo ovšem neměl na fotbal příliš pomyšlení,“ vzpomíná Kore, který ale měl v té době angažmá v české lize ve Zbrojovce Brno.

Hned další rok se však vrátil domů, aby byl poblíž rodiny.

Letos se přes mnohem ničivější zemětřesení fotbalové soutěže rozeběhnou. „Nedá se nic dělat, žít se musí dál,“ souhlasí Kore. „Ale tady v Turecku všichni máme v hlavách, že něco podobného může nastat kdykoli a kdekoli,“ připomíná nedávné nové otřesy (pondělí 20. února) o síle 6,4 stupně Richterovy škály na turecko-syrském pohraničí.

Turecké úřady nahlásily osm mrtvých a 760 zraněných, přičemž je pravděpodobné, že počet obětí se po odklizení sutin ještě zvýší.

Reklama

Související témata:

Doporučované