Hlavní obsah

Kdo je Rohan Dennis, skvělý cyklista, který může za smrt své ženy

Foto: Getty Images, Getty Images

Rohan Dennis na posledním Giru své kariéry.

Reklama

Dvojnásobný mistr světa v časovce Rohan Dennis zřejmě může za smrt své ženy Melissy. Vyšetřovatelé teď zjišťují, co se přesně stalo. Cyklistický svět vše hodnotí jako další sportovní tragédii shakespearovského rozměru.

Článek

Podle svědků a záběrů z kamer se manželé, kteří mají dvě malé děti, doma v Adelaide pohádali. Rohan chtěl z domu odjet, Melissa se ho pokoušela zastavit, chytla se kapoty vozu, ale manžel jel dál. Zřejmě ji vláčel, až spadla na silnici a smrtelně se zranila. Co se skutečně stalo, se nejspíš dozvíme až v březnu při procesu, který Dennise, propuštěného na kauci, čeká.

Cyklistický svět je v šoku. Manželé byli slavným zlatým párem, cyklistickými celebritami, které překročily národní australský rozměr. Melissa na dráze, kde se stala australskou mistryní světa v týmové dráhové stíhačce. Rohan na silnici, kde se nesmazatelně zapsal skvělým časovkářským uměním. Pojďme si ukázat jeho bohatou kariéru, kterou teprve před nedávnem ukončil.

Rohan byl parádním časovkářem, ale ukázal i výjimečnou univerzálnost. V letech 2018 a 2019 vyhrál mistrovství světa v individuální časovce. Na posledních olympijských hrách v Tokiu 2021 vyjel pro Austrálii bronz. Kromě toho získal dalších pět medailí na MS v týmové časovce.

Dařilo se mu i při etapových závodech. V roce 2017 skončil druhý na týdenním etapáku Tirreno-Adriatico, o dva roky později opět druhý na Tour de Suisse. Má dohromady i pět vítězství v etapách na Tour de France, Giro d’Italia a Vueltě. Na všech těchto závodech se mu v úvodech podařilo i obléci trikot lídra celkového pořadí.

V závěru kariéry pak překvapoval neúnavným dieselovým motorem, kdy tahal své lídry na celkové pořadí v horských etapách Grand Tours.

Od roku 2014 do 2020 se pevně držel v první stovce individuálního bodování UCI. A v kariéře zaznamenal 33 vítězství. Byl i držitelem rekordu v hodinovce.

Během kariéry vystřídal dresy pěti velkých profesionálních týmů. Nejvíc se mu dařilo v sestavě BMC. Stal se velkou australskou sportovní celebritou, dostával významná sportovní ocenění.

Zároveň ale během kariéry ukázal, že není jednoduchým člověkem. Občas se choval dost nestandardně. V roce 2019 opustil z ničeho nic Tour de France během 12. etapy. Prostě sesedl z kola a bez jediného slova skončil a odjel. Teprve později proskočily zprávy, že byl frustrován technikou, kterou měl k dispozici. Za půl roku o tom řekl trochu víc. Opustil prý Tour kvůli svému duševnímu zdraví, stával se někým jiným, než chtěl být. Nesedl si s částí týmu, cítil se nekomfortně a to všechno mělo údajně dopad na jeho manželství.

„Měl jsem docela upřímný rozhovor se svou ženou před Tour de Suisse a některé věci, které řekla, mě opravdu zasáhly v tom, jakým člověkem se stávám kvůli situacím, ve kterých jsem byl, a způsobu, jakým jsem je zvládal. To byla velká část toho, proč jsem opustil Tour de France,“ řekl tehdy novinářům.

Krátce po neúspěšné Tour se pak objevil na MS v silniční cyklistice v Anglii. Jel na neoznačeném kole (místo týmové Meridy použil neoznačené kolo BMC). Nakonec to byla velká satisfakce. O více než minutu porazil Remka Evenepoela a skoro o dvě minuty Filippa Gannu.

Musel přijít definitivní rozchod s týmem Bahrain-Merida. Ale Dennis si vlastně polepšil. „Koupil“ ho totiž jeden z nejbohatších a nejlepších týmů INEOS. I Australan ale musel zaplatit určitou cenu. Definitivně se vzdal snů na úspěch ve všeobecné klasifikaci Grand Tours.

Nervy trochu ruply Dennisovi během covidové karantény v roce 2020. Ve Španělsku, kde žil a trénoval, panoval tehdy přísný lockdown. Dennis to ale nevydržel a dal na sociální sítě fotografii, jak porušuje zákaz vycházení. Když jeden sledující na instagramu navrhl, že by neměl zveřejňovat obrázek veřejně, Dennis odpověděl: „Můžu ukázat realitu, jak je situace na hov…, a nebýt jedním z těch, kteří vám ukazují ‚dokonalý svět‘. Co byste vlastně chtěl – skutečný obraz nebo falešný?“

Když jiný sledující navrhl, že se bude muset později za svůj příspěvek omluvit, odpověděl: „Představte si, že by každý žil podle vašeho ideálního světa, že nemůžeme říkat, co si myslíme, a projevovat emoce.“

Pak to raději celé smazal.

Hned na Giru d’Italia 2020 se představil v nové roli. A představil se skvěle, když jako dvorní domestik přispěl k celkovému vítězství svého týmového kolegy Tao Geoghegan Harta. Znalci si určitě pamatují jeho působivé představení pro stáj v 18. (Stelvio) a 20. (Sestriere) etapě. Překvapil i ziskem prestižní ceny Cima Coppi, když jako první dosáhl vrcholu nejvyššího stoupání celého závodu, kterým bylo Stelvio.

Ukazoval, jak dobrý je ve 30 letech. Zároveň znovu potvrdil, jakým je pedantem, co se týče vybavení. I svůj pozdější přechod ze stáje INEOS do týmu Jumbo-Visma zdůvodňoval touhou jít za lepší technikou. V nizozemské stáji jezdil ještě do konce sezony 2023, než odešel do sportovního důchodu.

Evidentně byla významným důvodem i jeho rodina. V květnu 2017 Dennisova partnerka, rovněž závodní cyklistka Melissa Hoskinsová, oznámila zasnoubení páru a zároveň konec kariéry. Vzali se v únoru 2018. Dva a půl týdne poté, co Dennis vyhrál první mistrovství světa v časovce, Melissa porodila syna. Později se jim narodila i holčička.

Na konci letošního ledna měli být oba manželé tváří doprovodného rodinného programu proslulého australského závodu Tour Down Under. Ještě o Vánocích Rohan Dennis dával na instagram fotografii, jak rodina slaví vánoční svátky.

Reklama

Doporučované