Hlavní obsah

Za kola utratil jako málokdo. Teď se Adams dočkal odměny na Tour de France

Foto: Getty Images, Getty Images

Izraelsko-kanadský miliardář a cyklistický filantrop Sylvan Adams.

Reklama

Izraelsko-kanadský miliardář, obchodník a filantrop Sylvan Adams je v cyklistickém světě mimořádnou osobností. Teď slaví první velké vítězství svého týmu na Tour de France.

Článek

Kanadský jezdec Michael Woods z týmu Israel – Premier Tech zvládl v neděli nejrychleji ikonický výjezd na vulkán Puy de Dôme. Je to zatím největší dosavadní úspěch stáje – a tedy i jejího mecenáše Sylvana Adamse.

Adams dává do kol nejen peníze, ale i velkou porci energie, která zároveň chytře slouží k propagaci Izraele ve světě. Rodák z Quebecu, jehož otec přežil holokaust, je vášnivým milovníkem cyklistiky, ačkoli se jí začal věnovat až ve svých 40 letech. V listopadu 2017 vyhrál World Masters Championship v anglickém Manchesteru a poté mnohokrát titul mistra světa v časovce v kategorii Masters obhájil.

Vše důležité o letošním ročníku

Jenže to je ta méně podstatná cyklistická stopa, kterou po sobě zanechává. Hlavně je spolumajitelem cyklistické stáje Israel – Premier Tech, kterou založil pod jménem Israel Cycling Academy (ICA) v roce 2015.

Tým se za pár let stal plnohodnotnou součástí mezinárodního pelotonu. Koupil výborné jezdce, jako jsou Chris Froome, Jakob Fuglsang, Simon Clarke, Domenico Pozzovivo nebo Michael Woods. Jezdci stáje loni dvakrát vyhráli etapu Tour de France a v uplynulých letech pak i etapy Gira a Vuelty.

Jen s tím Froomem je to smutný příběh.

Britský fenomén, čtyřnásobný vítěz Tour, utrpěl v roce 2019 při tréninku na kole těžká zranění. O dva roky později ho Adams koupil za pohádkovou roční odměnu 5,2 milionu eur. „Chceme se zapsat do historie s pátým a šestým vítězstvím na Tour. Absolutně Chrisovi věříme,“ prohlásil miliardář.

Bohužel velké plány shořely. Froomovi se zatím nepodařilo přiblížit se bývalé formě. A tak to letos skončilo tím, že na Tour nebyl vůbec povolán.

Cyklistický tým je přitom pouhou součástí Adamsovy sportovní filantropie. V roce 2017 miliardář pomohl při Telavivské univerzitě založit první institut pro podporu sportu v Izraeli nazvaný Sylvan Adams Cycling Network. Zároveň dal významnou část peněz na Sylvan Adams Commuter Path, cyklistickou stezku, která spojuje Tel Aviv s okolím, aby lidé mohli rychleji a bezpečněji dojíždět do práce na kole.

Tour de France na Seznam Zprávách

V květnu 2018 dal další balík peněz na první krytý velodrom nejen v Izraeli, ale na celém Blízkém východě. Adams přitom nezapomněl ani na svou rodnou Kanadu. Dva miliony dolarů věnoval na přestavbu cyklistického Bromont Velodrome v Quebecu.

To všechno byly jen předstupně k naprosto husarskému kousku.

Adams totiž nakonec přitáhl v roce 2018 do Izraele Giro d'Italia, což je označováno za obdivuhodný počin, protože to bylo poprvé, kdy se jakákoliv etapa Gira konala mimo Evropu. Sám na to věnoval 80 milionů dolarů.

Velký filantrop

Adams se narodil a vyrůstal v kanadském Quebecu. Téměř 25 let byl prezidentem a generálním ředitelem Iberville Developments, jedné z největších kanadských developerských společností, kterou založil jeho otec Marcel.

Přesně v době, kdy začal masivně sponzorovat cyklistiku, se v jeho životě odehrál ještě jeden významný a symbolický krok. Na konci roku 2015 se přesunul do Izraele a usadil se v Tel Avivu.

Sport je ovšem jen částí jeho donátorství. Zaplatil například 1,5 milionu dolarů za vystoupení Madonny v rámci izraelské části Eurovize.

Peníze věnuje také na vzdělávací aktivity. Založil nadaci Margaret a Sylvan Adams Family Foundation na podporu vzdělávacích a lékařských projektů v Izraeli a Kanadě. Nadace nabízí doktorandská stipendia na Izraelské akademii věd a humanitních věd.

V roce 2018 daroval pět milionů dolarů SpaceIL, neziskové organizaci, která pracuje na přistání první izraelské kosmické lodi na Měsíci. Další rok daroval miliony na nové oddělení urgentní medicíny v Ichilov Medical Center v Tel Avivu na novou dětskou nemocnici ve Wolfson Medical Center v Holonu.

Letos se mu pak dostalo odměny, která pro něj určitě znamenala hodně. Byl vybrán, aby zapálil pochodeň na majáku na hoře Herzl u příležitosti 75. výročí založení Státu Izrael.

Reklama

Doporučované