Hlavní obsah

Stoupenci Navalného uspěli v místních volbách na Sibiři

Foto: Profimedia.cz

Volební místnost v ruském Novosibirsku.

Reklama

Vládnoucí prokremelská strana Jednotné Rusko míří k vítězství v nedělních místních volbách, stoupenci opozičního vůdce Alexeje Navalného ale zaznamenali úspěchy v některých městech na Sibiři. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Rusové v nedělním hlasování rozhodovali o složení řady regionálních parlamentů a městských rad, zároveň se také konaly volby části gubernátorů a doplňovací volby do Státní dumy, dolní komory parlamentu. Druhé kolo voleb zatím není očekáváno v žádném z regionů.

Hlasování se uskutečnilo poté, co byl opoziční lídr Navalnyj 20. srpna hospitalizován během své cesty ze Sibiře. V současné době se nachází v nemocnici v Berlíně a němečtí experti uvedli, že byl s největší pravděpodobností otráven nervovou látkou ze skupiny Novičok.

Spolupracovníci Navalného obviňují ruského prezidenta Vladimira Putina, že dal k jeho otravě příkaz, to ale Kreml rezolutně odmítá. Navalnyj před místními volbami podporoval klíčové soupeře Jednotného Ruska.

Předběžné výsledky nedělního hlasování ukazují, že politici podporovaní prezidentem Putinem míří k jasnému vítězství ve volbách gubernátorů například v Komijské a Tatarské republice, v Kamčatské oblasti a ve více než desítce dalších regionů. V průběhu pondělí by měla být oznámena oficiální výsledná čísla.

Stoupenci Navalného podle předběžných výsledků zaznamenali cenné vítězství ve volbách do městské rady v Novosibirsku, který je třetím nejlidnatějším městem Ruska. Uspěli také podle všeho ve volbách do městské rady v sibiřském Tomsku, kde Jednotné Rusko přišlo o svou většinu. Úspěch v Tomsku je pro opozici symbolický, protože právě v tomto městě byl Navalnyj podle svých příznivců otráven.

Tým Navalného vyzval Rusy, aby hlasovali takticky a podpořili více než tisícovku předem jmenovaných kandidátů, kteří měli podle opozice největší šanci porazit politiky z prokremelské strany. Mezi těmi, kteří s největší pravděpodobností získali křeslo v městské radě v Novosibirsku, je například Navalného spojenec Sergej Bojko.

„Rozhodl jsem se to zkusit. Nevím, jestli se něco s Navalným a Bojkem zlepší, uvidíme,“ cituje list The Guardian jednoho z voličů, který svým hlasem podpořil novosibirské opozičníky. Mezi ruskými občany roste nespokojenost se stranou Jednotné Rusko kvůli nepopulární důchodové reformě, klesajícím příjmům a korupci.

Tajemník Jednotného Ruska Andrej Turčak prohlásil, že strana zaznamenala „přesvědčivé vítězství“ v hlasování, které bylo vnímáno jako test před parlamentními volbami plánovanými na příští rok. Podle strany uspěli všichni její kandidáti na gubernátora a strana bude mít v nových regionálních parlamentech spolehlivou většinu, napsal list Kommersant.

Nevládní hnutí Golos před volbami uvedlo, že řadě opozičních politiků bylo znemožněno ve volbách kandidovat. Podle nezávislých pozorovatelů bylo i samo nedělní hlasování poznamenáno řadou nesrovnalostí.

Sám již zmiňovaný Bojko uvedl, že jeho stoupenci ve městě zaznamenali desítky údajných porušení pravidel. Mělo tak dojít například k pokusu o nezákonné odstranění pozorovatelů nebo k porušení pečeti u trezoru s hlasy z předčasného hlasování, informuje The Guardian.

Reklama

Doporučované