Hlavní obsah

Svatoanenská nemocnice v Brně má speciální chodník pro chůzi na boso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Brousil

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně buduje nové rehabilitační prvky. Náklady jsou 350.000 korun, přes 40.000 pokryly peníze od nadací.

Článek

Mezi prvky patří speciální rehabilitační chodník nebo trekový prostor pro nácvik chůze v terénu, v plánu je speciální stůl, kde si pacienti nacvičí jemnou motoriku při péči o rostliny.

Speciální rehabilitační chodník je z různých materiálů a stimuluje receptory rozmístěné na ploskách nohou, čímž podporuje správnou senzomotoriku nohou. Projekt vnikl z iniciativy ergoterapeutů z Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace Fakultní nemocnice u svaté Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Chodník hodlají využívat při práci s pacienty. „Bosá chůze je přirozenou rehabilitací nejen pro plochonohé, ale i pro jiné pohybové potíže při různých pohybových onemocněních,“ uvedla ergoterapeutka Ladislava Chanovická.

Rehabilitační senzorický chodník je primárně určený pro bosou chůzi, aby byla stimulace receptorů na chodidlech co nejintenzivnější. „Návštěvníci mohou prostřednictvím svých chodidel vnímat například štěrk, kůru, šišky, špalky, ale i písek nebo zeminu. Informace o vlastnostech povrchu odchází z receptorů do mozku a z mozku se vrací zpět k jednotlivým svalům příkaz, jak se s nerovností nepravidelného povrchu vyrovnat,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

S chodníkem vznikl pro pacienty v areálu také tzv. soft trekový prostor pro nácvik chůze v terénu. Na jaře je v plánu instalování gardenterapeutického stolu, na kterém pacienti budou trénovat jemnou motoriku při péči o rostliny. „Pro pacienty, kteří jsou ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně hospitalizováni, jsou rehabilitační prvky nejen vhodnou cvičební pomůckou, ale i výborným prostředkem pro rozptýlení myšlenek. Místo navíc může být příjemným cílem setkání pacienta s jeho blízkými,“ řekla Chanovická.

Reklama

Související témata:

Doporučované