Hlavní obsah

Tálibán bude mít velké problémy s bojovníky Islámského státu, říká novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Svět bez obalu: Západní bezpečnostní experti považují teroristickou organizaci Islámský stát-Chorásán za větší hrozbu než samotný Tálibán.Video: RFE/RL

 

Reklama

K odpovědnosti za čtvrteční sebevražedný atentát u kábulského letiště se přihlásila teroristická organizace Islámský stát-Chorásán. Podle Qadira Habíba z Rádia Svobodná Evropa se jedná o mnohem brutálnější skupinu, než je Tálibán.

Článek

„Dali si název Chorásán, což bylo v minulosti území, které leží nejen na území dnešního Afghánistánu, ale také Pákistánu, Íránu, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Turkmenistánu. Poprvé jsme o této skupině slyšeli koncem roku 2014 a začátkem roku 2015. Většina jejích bojovníků pochází z bývalého pákistánského Tálibánu. Další členové jsou z Afghánistánu nebo z jiných středoasijských zemí, jako je třeba Uzbekistán nebo Tádžikistán,“ popisuje personální složení organizace Qadir Habíb. „Stejně jako Tálibán i Chorásán jsou sunnitští extremisté, přesto jsou to ale rivalové. Výklad islámu i akce Islámského státu jsou mnohem radikálnější a brutálnější, než jaké je známe od Tálibánu. Tato odnož IS čelí celé řadě obvinění z těch nejhorších zvěrstev, jako jsou útoky na dívčí školy nebo nemocnice. Jednou z jejích nejotřesnějších akcí byl útok na porodnici, při kterém zahynuly a byly zraněny desítky lidí, včetně těhotných žen a novorozenců. Při některých jiných příležitostech ale obě skupiny v boji proti bývalé afghánské vládě a také zahraničním jednotkám spolupracovaly. Celkově však mezi nimi panují rozdíly a rivalita. Tálibán si nepřeje, aby se v Afghánistánu objevily další tzv. islamistické skupiny a bojůvky, které by se s ním chtěly dělit o moc.“

Podle IS-Chorásán je Tálibán příliš umírněný a kritizuje ho za vyjednávání se Spojenými státy. Obě skupiny od počátku mezi sebou bojují o vliv v některých oblastech a z nich plynoucí zdroje, jako je například pašovaní drog a zbraní. „Co se týká dopadu teroristického útoku na průběh evakuace, tak by mohl být zásadní. Je zřejmé, že Tálibán bude mít problémy s kontrolou akcí této odnože Islámského státu, který je velmi aktivní v provinciích Nangarhár, Kunar a Uruzgán a nedávno začal působit i na území severovýchodně od Kábulu. I tam mají nějaké své buňky. Zničili tam třeba sloupy elektrického vedení. Pokud se Tálibánu nepodaří dostat situaci pod kontrolu, stane se to pro ně velkou výzvou,“ dodává Qadir Habíb.

Video si můžete pustit v úvodním příspěvku, archiv pořadu Svět bez obalu najdete zde.

Reklama

Doporučované