Hlavní obsah

Tchaj-wan podle Pekingu využívá sex k verbování výměnných studentů do řad špionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP

Tchajwanští špioni podle Pekingu zneužívají výměnné čínské studenty.

Reklama

Čína obvinila tchajwanské státní služby ze snahy naverbovat do svých řad čínské studenty na výměnných pobytech na ostrově. Tchajwanci k tomu podle Pekingu využívají kromě finančních darů také sexuální touhy mladých Číňanů a Číňanek.

Článek

„Peníze, láska, svádění – to jsou nástroje, které využívají k tvoření špionské sítě na pevnině. Využití studentů ke zpravodajské činnosti je nesmírně podlé,“ cituje čínskou státní televizi CCTV americká CNN.

Čína podle CNN své občany o údajných praktikách Tchaj-wanu informovala prostřednictvím nejméně šesti různými prostředky včetně televize a tištěných médií. Státní média přinesla mimo jiné příběh osmnáctiletého studenta, který se při výměnném pobytu na Tchaj-wanu milostně zapletl s tchajwanskou špionkou, které poté dodával informace týkající se národní bezpečnosti pevninské Číny, za což obdržel na 45 tisíců juanů, přibližně 143 tisíc korun.

Segmenty o údajných špionech byly podle CNN součástí široké vládní akce, při které museli čínští žáci a učitelé povinně sledovat televizní vysílání, aby se s praktikami Tchaj-wanu seznámili.

Tchaj-pej nařčení tvrdě odmítá, tamní vláda tvrdí, že mediální masáž čínských státních médií ještě více přispěje k napjatým vztahům mezi oběma stranami.

Vztahy mezi Čínou a autonomním Tchwaj-wanem, který Peking plně považuje za své území, jsou v současnosti nejhorší za dlouhé roky. Nárůst napětí přišel v roce 2016 se zvolením dlouhodobé zastánkyně úplné samostatnosti ostrova Cchaj Jing-wenové do prezidentského úřadu.

Peking ale jakékoliv snahy o zahájení dialogu o samostatnosti Tchaj-wanu, kde se k vládě nikdy nedostala komunistická strana, odmítá a naopak se snaží dostat ostrov více pod kontrolu centrální vlády. Od září mimo jiné nabízí čínská vláda obyvatelům ostrova povolení k trvalému pobytu na pevnině, jehož součástí jsou blíže nespecifikovaná privilegia.

Čína zároveň tlačí na mezinárodní společnosti, například letecké, aby Tchaj-wan, stejně jako Hongkong nebo Tibet, neprezentovaly jako stát, ale součást Číny.

Reklama

Související témata:

Doporučované