Hlavní obsah

Cesta k opravdovému „best in covid“. Žádný lockdown, ale zato cukr a bič

Foto: Profimedia.cz

24. říjen 2020 v tchajpejské hot potové restauraci.

Reklama

Titul „best in covid“ letí zaslouženě na Tchaj-wan. Ostrovu se povedlo to, k čemu má Evropa zatím daleko – utnout veškerý přenos nákazy mezi lidmi. Bez lockdownu a za pravidel podobných těm českým. Kde se tedy stala chyba?

Článek

Na ostrově už 200 dní nemusí řešit jediný případ lokální nákazy. Tchaj-wanu se podařilo si svou reputaci z první vlny nepokazit. Tak, jak se ve světě počítají nakažení po jednotlivých vlnách, na ostrově utichla ta první a další se neočekává. Poslední místní případ přenosu nákazy mezi lidmi pochází z 12. dubna.

Oproti Česku má Tchaj-wan přibližně dvakrát menší rozlohu a dvakrát více obyvatel. Za celou pandemii zaznamenal pouze 550 potvrzených případů a sedm úmrtí. Recept je vlastně od počátku pandemie stále stejný. Podle odborníků lze úspěch částečně připsat včasnému uzavření hranic, přísné regulaci cestování, pečlivému trasování, technologicky kontrolované karanténě a nošení roušek. Své udělala také zkušenost Tchaj-wanu s epidemií SARS. Místní jsou již zvyklí, že dodržovat tato pravidla je nezbytné.

„Tchaj-wan je jedinou významnou zemí, která doposud dokázala eliminovat přenos covidu ve společnosti,“ řekl pro Time Peter Collignon, lékař a profesor infekčních onemocnění na Australian National University Medical School. Dle něj dosáhl Tchaj-wan „pravděpodobně nejlepšího výsledku na celém světě,“ což je „ještě působivější pro ekonomiku s populací přibližně stejně velkou, jako má Austrálie“. Tchaj-wan bude letos jednou z mála ekonomik, pro kterou vláda předpověděla růst HDP v roce 2020 o 1,56 %.

Ani Tchaj-wan však nemá vyhráno na sto procent. Přestože se nákaza nešíří v komunitě, za poslední dva týdny přicestovalo na ostrov 20 pozitivně otestovaných lidí, většinou ze zemí jihovýchodní Asie, jako jsou Filipíny a Indonésie.

Z tchajwanské cesty covidem si ale země nezvládající prudký nárůst pacientů mohou odnést cenné poznatky – bez pečlivého trasování pozitivních a funkční karantény nebude fungovat sebelepší plán, potvrzuje Chen Chien-jen, bývalý tchajwanský viceprezident a epidemiolog. Tchaj-wan byl jako vzorný nechtěný účastník pandemie dáván za příklad už během naší první vlny. Zde jsou kroky, díky kterým je zdravým Tchajwancům dovoleno žít téměř jako dřív. Včetně návštěv koncertů o kapacitě 10 tisíc diváků.

Cukr a bič

Že není snadné přesvědčit obyvatelstvo karanténu odsedět poctivě, Tchaj-wan ví a podle toho se zařídil – vláda zajistila například dodávky jídla a potravin. Přátelštější kontakt zajišťuje robot Line Bot, který si s lidmi píše. Když ale cukr nestačí, má Tchaj-wan i metodu biče. Těm, kteří nařízenou karanténu poruší, hrozí pokuta ve výši jednoho milionu tchajwanských dolarů. V přepočtu tedy více než 818 tisíc korun.

Kontroly na hranicích

Krátce po vypuknutí epidemie v lednu se ostrov uzavřel všem nerezidentům a na hranicích prováděl přísné kontroly. „Úspěch Tchaj-wanu je důsledkem přísných kontrol na hranicích,“ říká Jason Wang, ředitel Centra pro politiku, výsledky a prevenci Stanfordské univerzity. Ty obnáší sledování příznaků u cestujících před vstupem do země, digitální kontrolu nad jejich dodržováním povinné 14denní karantény.

Roušky

Není to jen o tom, roušky nosit, ale mít jich dost pro všechny. Tchajwanská vláda se rozhodla nashromáždit veškeré tuzemské zásoby masek a centrálně je distribuovat, jejich export zakázala. Během čtyř měsíců jednotlivé společnosti zvýšily produkci ze 2 milionů na 20 milionů kusů denně, což umožnilo ostrovu roušky pravidelně rozdělovat mezi své obyvatele.

Přístup místních k dodržování pravidel popsal už během první vlny pro Seznam Zprávy sedmadvacetiletý marketer Michal Pecánek, který tou dobou na ostrově žil. „Je to zodpovědné chování, které odráží kolektivistické myšlení východní Asie. Na spoustě míst (obchodní centra, obytné bloky, památky) tu lidem měří teplotu a drtivá většina restaurací a míst, kde se scházejí lidé, je vybavena dezinfekčními spreji a gely u vchodu. Už v únoru drtivá většina lidí nosila roušky v metru, i když to nebylo povinné. V ulicích Tchaj-peje roušky nosilo tak 80 procent lidí,“ vzpomínal Michal.

Trasování a karanténa

Tchaj-wan využívá špičkové trasovací systémy. Ke každému pozitivnímu případu dohledá v průměru 20 až 30 dalších kontaktů. V extrémních situacích, jako tomu bylo například v případě nákazy zaměstnance v tchajpejském klubu, systém vytrasoval kontaktů až 150. Všichni vystopovaní musí podstoupit dvoutýdenní karanténu, i přes případný negativní test.

„Karanténa se kontroluje opravdu přísně. Zaprvé se sleduje poloha vašeho mobilu, takže policie dostane ihned upozornění, když se ta poloha vychýlí. Zadruhé vám několikrát denně volají a ptají se na stav, který si zapisujete do „karanténního bločku“. Pokud to nezvednete, tak do několika minut máte opět policii u dveří. Zatřetí vás chodí kontrolovat i osobně,“ vysvětloval pro Seznam Zprávy Michal Pecánek.

Doposud si v domácí karanténě posedělo asi 340 000 lidí, přičemž si nejméně tisícovka z nich vysloužila pokutu za její porušení. Podle Chena to je i přesto signál dodržování pravidel na více než 99 procent. „340 000 lidí obětovalo 14 dní svého svobodného života výměnou za normální život 23 milionů lidí,“ řekl Chen.

Zkušenosti

Cestu k úspěchu v covidu vydláždila také bolestná zkušenost z epidemie SARS. Tchaj-wan tak od roku 2003, kdy onemocněly stovky lidí, začal budovat síť pro reakci na mimořádné události právě v podobě šíření infekčních nemocí. Později Tchaj-wan zažil také epidemii ptačí chřipky a viru H1N1. Návyky jako časté mytí rukou a nošení roušek jako prevence před nákazou jsou tak pro místní samozřejmostí.

Jako důkaz o prakticky normálním životě místních může posloužit v dnešní době až neuvěřitelný úkaz – deset tisíc lidí pod jednou střechou na koncertě svého oblíbeného zpěváka. Ostrov už na začátku června umožnil větší shromáždění, v srpnu se pak mohl uspořádat i halový koncert. Před vstupem dovnitř bylo povinné nasadit roušku, kterou beztak většina lidí měla už venku, a nechat si změřit teplotu. Krom toho museli všichni poskytnout své občanské průkazy, celé jméno a telefonní číslo vládním webovým stránkám, které jim na oplátku zaslaly QR kód. V případě objevení nákazy QR kódy ukrývající informace konkrétní osoby usnadní práci při trasování kontaktů.

Ale...

Aby nebylo vše růžové, Čína ve středu Tchaj-wan obvinila, že jednomu z pacientů laboratoř diagnostikovala covid, přestože ho neměl. Mluvčí pevninské Číny ve čtvrtek vyzval tchajwanské úřady, aby se poučily z nesprávné diagnózy případů covidu-19 a zachovaly přísný vědecký přístup a profesionalitu v oblasti prevence a kontroly epidemie. Tchajwanská agentura pro sledování epidemie ve středu připustila, že podnikateli byl covid-19 diagnostikován omylem. Testovací laboratoř zaměnila jeho vzorek s jiným obyvatelem Tchaj-wanu, který se ve stejný den vrátil z Francie.

Podle agentury AP navíc existují pochybnosti o tom, že Tchaj-wanu se podařilo šíření koronaviru zcela zastavit. Místní média upozornila na zprávy o lidech, kteří byli po vycestování z Tchaj-wanu pozitivně testováni na koronavirus. Ve středu prý byl Tchaj-wan například upozorněn japonskými a thajskými zdravotnickými úřady, že u tří lidí, kteří nedávno Tchaj-wan opustili, byl zjištěn koronavirus.

Reklama

Doporučované