Hlavní obsah

Těsné nepotvrzené vítězství Trumpova favorita v americkém Ohiu je pro prezidenta varování před podzimními volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Marek Martinovský, Reuters

Trumpův favorit Balderson vede ani ne o procento hlasů.

Reklama

Vedení v řádu pouhých procent hlasů v tradičně republikánských volebních okrscích je podle amerických komentátorů ukázkou nejisté pozice Trumpových republikánů. Ty čeká v listopadových volbách do Kongresu rozhodující zkouška prezidentovy podpory u voličů.

Článek

Republikánský kandidát Troy Balderson těsně vede po sečtení téměř všech hlasů v doplňovacích volbách do Sněmovny reprezentantů USA ve státě Ohio. Dramatický souboj v tradiční republikánské baště je vnímán jako varování pro prezidenta Donalda Trumpa před listopadovými kongresovými volbami. Demokrat Danny O'Connor dokázal se soupeřem svést bitvu vyrovnanou do poslední chvíle.

Po sečtení všech okrsků má Balderson náskok přibližně 1700 hlasů, což je méně než jedno procento hlasujících. Zbývá však sečíst ještě korespondenční hlasy a volební lístky, jejichž platnost je třeba zvláštně ověřit. Těch je dohromady přes 8000 a jejich sečtení a kontrola bude trvat několik dní. 

V případě, že by dostatečný počet hlasů padl ve prospěch demokratického kandidáta, mohlo by ještě dojít k povinnému přepočítání hlasů. Zákony v Ohiu ukládají povinnost přepočítat výsledek volby v případě, že rozdíl mezi kandidáty dosáhne pouhého půl procenta. O'Connor tak prozatím odmítl uznat definitivní prohru.

Baldersona mohutně podporoval Trump, který minulý víkend přijel do Ohia jeho šance na zvolení osobně podpořit. Ještě před sečtením všech hlasů označil prezident Baldersona za vítěze a přisvojil si zásadní podíl na jeho úspěchu.

Kromě doplňovacích voleb v Ohiu proběhly ve čtyřech dalších státech USA primární volby, z nichž největší pozornost poutá souboj o republikánskou nominaci do voleb guvernéra v Kansasu. Trump si za svého favorita zvolil člena místní exekutivy Krise Kobacha, který se postavil dosavadnímu republikánskému guvernérovi Jeffu Colyerovi. Volby guvernérů se budou konat souběžně s kongresovými volbami letos v listopadu.

Zdvižený prst pro Trumpa

Vyrovnaný souboj v Ohiu vykládají komentátoři jako velký úspěch demokratů, který přináší nadějné vyhlídky směrem k listopadovým volbám. Stejně vyrovnaný boj v Kansasu je pokládán za vážné varování Trumpovi, který Kobacha podle serveru Politico podpořil navzdory doporučení poradců Bílého domu. Pokud Kobach v republikánských primárkách vyhraje, nemá podle komentátorů mnoho šancí porazit ve volbách demokratickou kandidátku Lauru Kellyovou.

Další špatnou zprávu pro republikány dnes přinesl kongresový úřad pro etiku. Oznámil, že republikánský člen Sněmovny reprezentantů Christopher Collins byl obviněn z nezákonného obchodování s akciemi. Collins byl v roce 2016 prvním kongresmanem, který podpořil Trumpovu kandidaturu.

V listopadových volbách budou demokraté usilovat o ovládnutí obou komor dosud republikány řízeného Kongresu, což by Trumpovi výrazně zkomplikovalo vládnutí. Nejkritičtější situace je pro Republikánskou stranu v Senátu, kde má nejtěsnější převahu 51 ku 49 mandátům.

Reklama

Doporučované