Hlavní obsah

Test pod videodohledem bude platit jen 24 hodin. Poskytovatelům se to nelíbí

Foto: Shutterstock.com

Test pod online dohledem zdravotníka bude mít od září 24hodinovou platnost.

Reklama

Antigenní testy provedené pod on-line dohledem zdravotníka budou mít od září pouze 24hodinovou platnost, rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví. Poskytovatelé ale žádají, aby testy platiy 72 hodin jako ostatní antigenní testy.

Článek

Na nápad propojit testování na covid-19 s moderními technologiemi zareagovala na pondělním jednání vláda a rozhodla, že samotesty pod videodozorem zdravotníka budou mít od září jen 24hodinovou platnost.

Zatímco jeden poskytovatel online asistovaného testování se s rozhodnutím částečně smířil, druhý zvažuje právní kroky.

Oba by uvítali, aby tyto testy platily 72 hodin jako ostatní antigenní testy a také, aby mohly po zapsání do covidpasu umožnit cestování do zahraničí, což aktuální verdikt ministerstva zapovídá.

„My s tím nesouhlasíme. Požádali jsme Evropskou komisi o dopřesnění,“ reaguje Marek Chatrný, jednatel společnosti stojící za projektem Online testování a dodává, že vládní řešení považuje za diskriminační a hodlá se proti němu bránit právní cestou.

Druhá společnost Test do kapsy volí smírnější řešení. Od září plánuje snížit cenu na 169 korun, protože zákazníkům přestane výsledek testu zapisovat do evropského covidpasu.

„Jsme připraveni v souladu s pokyny Ministerstva zdravotnictví rozvíjet tuto možnost testování. Domníváme se, že lidem touto cestou nabízíme rychlou a příjemnou alternativu testování, která je také bezpečnější, protože odpadá riziko šíření nákazy,“ reaguje Lenka Angelika Tichá, mluvčí Testu do kapsy. Dodává, že spolupracující zdravotnické zařízení bude otestovaným i nadále vydávat certifikát, který je použitelný na jakoukoliv aktivitu v České republice, přes kulturu až po sportovní utkání.

Jednateli konkurenčního projektu naopak vadí právě to, že platnost certifikátu bude od září pouze v České republice. „Je s podivem, že Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že od 1. 9. budou online testy dozorované zdravotníkem přípustné a platné 24 hodin pro vstup do restaurace či ke kadeřníkovi, ale nikoliv pro cestování,“ zlobí se Marek Chatrný stojící za projektem Online testování.

Validita je pro nás na nižší úrovni

Oba zmíněné projekty - Test do kapsy a Online testování - přišly s myšlenkou testů pod videodohledem zdravotníka během několika posledních týdnů. Zdůrazňují, že jde o pro testované lidi pohodlnější řešení, kdy lze test udělat například z domova, ale zároveň i bezpečnější řešení, protože se testovaní vyhnou setkání s dalšími lidmi v odběrových místech.

Myšlenka asistovaného testu spočívá v tom, že si zákazník pořídí testovací sadu či jenom samotnou službu dohledu online zdravotníka, který provede přes videohovor klienta samotným testem a zkontroluje identitu testovaného a následně na dálku vystaví i potvrzení o výsledku testu.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) to ale stále není možné dávat na stejnou úroveň jako test odebraný zdravotníkem.

„Vnímáme, že je to pokrok, ale odběr není proveden zdravotníkem, a tudíž je tam omezena platnost na 24 hodin. Prakticky má tedy jednorázové použití. Validita testu je pro nás na nižší úrovni, než pokud je test provedený zdravotníkem,“ uvedl ministr zdravotnictví.

24hodinová platnost tak přestavuje novou kategorii antigenního testu. Samotest má jen jednorázovou platnost v místě, kde je provedený, například u holiče. Naopak antigenní test z odběrového místa má platnost 72 hodin.

Reklama

Doporučované