Hlavní obsah

Covid proměnil českou vášeň. Bazény ustupují kedlubnám

Foto: Shutterstock, wertinio

Češi se vrhli na přerývání zahrad. Místa pro relaxaci nahrazují užitkové záhony.

Reklama

aktualizováno •

Češi se obracejí ke zdravé stravě a vedle nákupu zdravějších potravin se o to snaží i aktivně. Na svých zahradách pěstují čím dál tím více ovoce a zeleninu. Záhonům dávají často přednost před růžemi či místy na relaxaci.

Článek

Češi se vrhli na obdělávání zahrádek. Tam, kde dříve stál bazén, roste nyní jabloň a prostor pro běhání dětí se zmenšil, aby ještě zbylo místo na ředkvičky či jahody. Tento trend začal pomalu před několika lety, pak nabral na tempu a covid ho ještě umocnil.

„Tendenci navrátit se k pěstování jednoznačně vidíme. Po revoluci si lidé mysleli, že to je zbytečné, protože jde vše kdykoliv sehnat v supermarketech, a tak začali záhonky zatravňovat. Pak poznali, že ovoce a zelenina z obchodů není tak dobrá, a pěstování se pomalu začalo zhruba před deseti lety vracet. Covid tyto tendence zesílil a nyní je na zahrádkách vidět, že tam, kde byl gril či bazén anebo hřiště pro děti, je najednou mnohem častěji záhon se zeleninou nebo ovocný strom,“ říká předseda Českého zahrádkářského svazu (ČZS) Stanislav Kozlík.

Podle něj není při předělávání zahrádek na užitkové hlavním motivem lidí ušetřit, i když tento motiv s covidem začal narůstat, ale hlavním důvodem jsou ekologické motivy a touha mít kontrolu nad tím, co jedí oni a jejich vnuci a děti, a že to není plné chemie. Ze zeleniny je nejvíc v oblibě to, co jde přidat do salátů, tedy ředkvičky, kedlubny, červená řepa a bylinky.

Z ovocných stromů sázejí zahrádkáři podle Kozlíka nejčastěji jabloně a pak meruňky, broskve či nektarinky, čemuž pomáhá i změna klimatu, která dovoluje sázet řadu rostlin do vyšších zeměpisných poloh než v minulosti. Tak například pěstování vinné révy se z jižní Moravy rozšířilo v posledních letech i na Plzeňsko či Pardubicko.

„Obecně však platí, že zahrádkáři velmi rádi zkoušejí každou novinku, ať už je to ovoce, nebo zelenina. Co jde asi vypíchnout, tak to je zájem o sloupcové jabloně, které nemají klasickou korunu, jsou prostorově velmi úsporné, a tak se velmi hodí do zahrádkářských kolonií, kde je někdy potřeba šetřit místem,“ dodává předseda ČZS.

Že je hlavním motivem zdravá strava, potvrzuje i Renáta Sedláková z Prahy, která na zeleninu a ovoce vyčlenila část dříve okrasné zahrady.

Co je permakulturní zahrada?

Je to zahrada, která je založena tak, aby vytvořila trvale udržitelný a samostatně se obnovující systém bez zásahů, jako jsou například postřiky proti škůdcům nebo plení. Permakulturní zahrada je užitková a má celoročně uživit celou rodinu.

„Začala jsem se velmi zajímat o to, co jím, a tak jsem vyčlenila zhruba třetinu zahrady pro užitkové účely. Sleduji rady na internetu a zkouším, co se osvědčuje. Nejdříve jsem zryla záhony, pak jsem přešla na vyvýšené záhony a nyní zkouším permakulturní zahradu. Je neuvěřitelné, co vše se dá vypěstovat pro dva lidi, a je úžasné, že třeba pórek, kadeřávek, růžičkovou kapustu či topinambury mohu nechat dlouho v hlíně a mít je čerstvé i v zimě,“ pochvaluje si Sedláková.

Že si lidé začínají předělávat zahrádky na užitkové, si všimli i obchodníci. Sít prodejen Hecht, která se specializuje na zahrady, zaznamenává od jara skokový nárůst poptávky po věcech na zahrádky a předzahrádky a také změnu nákupního trendu u svých zákazníků.

„Lidé na svých zahradách tráví mnohem více času a mění se i jejich chování. Například ti, kteří ještě nedávno preferovali na své zahradě okrasné květiny, teď zahradu proměňují na spíše užitkovou, chtějí si pěstovat vlastní zeleninu a ovoce. Jinými slovy: tam, kde ještě dříve dominovaly růže a túje, budou letos zeleninové záhony,“ potvrzuje Jan Kovačka, majitel sítě prodejen Hecht.

Podobného trendu si všímá i Alza. „Při hlubší analýze prodejů hnojiv na okrasné dřeviny a květiny ve srovnání s prodeji hnojiv na ovocné stromy a zeleninu vidíme jednoznačný trend, že se české zahrádky mění z okrasných na užitkové,“ říká Tomáš Urban, divizní ředitele pro nákup a prodej největšího internetového obchodu v Česku.

Alza podle něj letos výrazně rozšířila tento sortiment a vytvořila na e-shopu novou hobby sekci „pěstování“. „Nabídka sdružuje kompletní potřeby pro pěstování zeleniny od zeminy a pěstebních nádob až po samotná semínka. Zájem zákazníků již nyní překonává naše očekávání, ačkoliv plány jsme měli nastavené velmi ambiciózně. Pěstování vlastní domácí bio zeleniny podle všeho Čechy zajímá čím dál tím více,“ dodává Urban.

Nárůst zájmu o zahrádkářské potřeby potvrzuje i srovnávač cen a nákupní rádce Zboží.cz, což je však dáno i tím, že kamenné obchody stále nemohou prodávat své zboží standardním způsobem.

„Mnoho prodejců, kteří měli jen kamenné prodejny, si nyní narychlo zřizuje e-shopy. Velký počet nových e-shopů evidujeme právě i z oblasti Byt, dům a zahrada. Jen od začátku roku se jich u nás v této kategorii registrovalo dalších zhruba pět set,“ říká Jan Kriegel ze Zboží.cz.

Reklama

Doporučované