Hlavní obsah

Tvrdá reakce Česka, Prahu musí opustit desítky ruských diplomatů

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Reklama

Česko musí do konce května opustit desítky diplomatů z ruského velvyslanectví v Praze. Po mimořádném zasedání vlády to oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Článek

Česko zastropuje počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze podle současného stavu na české ambasádě v Moskvě. Rozhodnutí je platné okamžitě, Rusko ale má na stažení pracovníků čas do konce května.

Zatím není jasné, jak na český krok zareaguje Rusko. Předvolalo si českého velvyslance Vítězslava Pivoňku.

„Podle Vídeňské úmluvy zastropujeme počet diplomatů na ruské ambasádě na stejném počtu, jako je na naší ambasádě v Moskvě. Zbylí pracovníci ambasády musí odejít do května,“ oznámil na tiskové konferenci ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Na českém velvyslanectví v Moskvě zůstalo 24 pracovníků, z toho pět diplomatů a 19 administrativně technických pracovníků. Na ruské ambasádě v Praze nyní působí 27 diplomatů a 67 administrativně technických pracovníků. Jak Seznam Zprávám potvrdilo Ministerstvo zahraničí, omezení počtu se týká jak diplomatů, tak ostatních pracovníků.

Tvrdá česká reakce je dalším krokem v diplomatické roztržce, která se strhla kvůli informacím tajných služeb, že se ruští agenti podíleli na výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Česko Rusku vyhostilo 18 diplomatů, Rusko ale reagovalo vypovězením 20 českých diplomatů.

Podle Česka byla reakce nepřiměřená a dalo Rusku do čtvrteční 12. hodiny ultimátum k přijetí diplomatů zpět. Rusové ale na výzvu neodpověděli.

Kulhánek, který je v úřadu teprve od středy, poděkoval za podporu od spojenců. „Stojí za námi celá Evropská unie a NATO. Ve svých prohlášeních nás členské státy obou organizací jednoznačně podpořily a odsoudily postup ruské strany,“ řekl ministr.

Premiér Andrej Babiš zopakoval, že Česko nemohlo po kauze Vrbětice nechat věc být a nereagovat. „Důkazy o teroristickém aktu na našem území, které máme k dispozici, nemůžeme nechat bez reakce. Není to situace, která by nás těšila. Nejde nám o eskalaci, máme zájem o korektní vztahy s Ruskou federací,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Kroky vlády podle něj podporuje i prezident Miloš Zeman.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že český velvyslanec v Moskvě se ve čtvrtek dozví konkrétní reakci Ruska pro případ, že Česko vyhostí další diplomaty. Jednání ČR je podle ní na objednávku. „Existuje prostě objednávka takového chování. To v žádném případě nesouvisí se zdravým rozumem, s pragmatikou, s diplomacií už vůbec ne. Zpracovává se objednávka, protože jinak logiku věcí vysvětlit nelze,“ řekla mluvčí.

Reklama

Doporučované