Hlavní obsah

Úřady práce jsou stále bez hlavy. Maláčová chystá druhý konkurz

Foto: vlada.cz

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové se seznamem zájemců o šéfování úřadu práce probere zvláštní komise.

Reklama

Náhradu za bývalou šéfku úřadu práce už ministerstvo hledá delší dobu, první konkurz muselo zrušit. Premiér Andrej Babiš mluví o trafikách.

Článek

Ministerstvo práce znovu hledá nového generálního ředitele či ředitelku úřadu práce. Sestavuje komisi, která by měla z přihlášených vybrat nejvhodnější kandidáty. V příštích týdnech resort vypíše také výběrové řízení na volný post náměstka pro legislativu, oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Kolik uchazečů či uchazeček má o funkci ředitele úřadu práce zájem, odmítla sdělit.

„Nesmím to říct. To je zákon o státní službě. Sdělíme to, až doběhne výběrové řízení,“ řekla Maláčová. Ve služebním zákonu ovšem ustanovení o zákazu zveřejňovat počet přihlášených či jiné informace nejsou. Ministryně pouze uvedla, že „výběrové řízení je v procesu a připravuje se výběrová komise“.

Místo generálního ředitele centrálního úřadu práce je neobsazené od ledna. Na konci roku z funkce odešla Kateřina Sadílková. První výběrové řízení skončilo v únoru neúspěchem. Byli v něm dva kandidáti - exministr průmyslu z ČSSD Jiří Havlíček a ředitel svitavského úřadu práce Jan Tesař. Maláčová před jmenováním nového šéfa uvedla, že by ředitelem měl být zkušený manažer se znalostí hospodářství a že Havlíček obě tyto podmínky splňuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval, že ČSSD hledá trafiky pro své lidi. Havlíček pak z výběru odstoupil a resort konkurz zrušil. Koncem dubna jej vyhlásil znovu.

Zájemci se mohli hlásit do 27. května, původně se počítalo s tím, že by nový šéf či šéfka nastoupili 15. června.

Úřad práce podle informací z webu dočasně vede šéf kanceláře generálního ředitele Viktor Najmon. Za instituci ale v posledních týdnech vystupoval politický náměstek Maláčové a lídr středočeské kandidátky ČSSD do krajských voleb Robin Povšík.

Dosavadní náměstek ministerstva pro legislativu Petr Hůrka se stal od července „superúředníkem“, tedy náměstkem ministra vnitra pro státní službu. Výběrové řízení se podle Maláčové vyhlásí za několik týdnů. Vedením sekce je pověřená šéfka odboru pracovněprávní legislativy Dana Roučková. „Je standardní zastupující. Sekce perfektně funguje, výběrové řízení není tak urgentní. Přes léto se to vyřeší,“ řekla ministryně.

Reklama

Doporučované