Hlavní obsah

Úřednická vláda? Nebezpečné, raději předčasné volby, zní z opozice

Foto: hrad.cz

Prezident Miloš Zeman už jednu úřednickou vládu jmenoval.

Reklama

Zachránila by Česko úřednická vláda, nebo spíš naopak? Opoziční představitelé se k ní stavějí spíš skepticky. Upozorňují, že v něčem by mohla být až nebezpečná. A také, že není jistota, že bude lepší než vláda současná.

Článek

Úřednická vláda, která se podle informací Seznam Zpráv rodí v hlavě prezidenta Miloše Zemana a která by měla do podzimních voleb 2021 nahradit současný kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), by podle oslovených opozičních poslanců nebyla řešením. Někteří před ní dokonce varují.

„Úřednická vláda, kde by se značná moc dávala do rukou pana prezidenta, není řešením. Je třeba velmi zvážit, co by úřednická vláda přinesla. A také její možné nebezpečné aspekty. Jedním z nich by mohlo být třeba to, kdo a jak by řídil Bezpečnostní informační službu,“ upozorňuje předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Ředitele BIS jmenuje a odvolává vláda.

On osobně tyto zkazky považuje spíš za tanečky sociální demokracie a komunistů. „Ti si na Andreji Babišovi chtějí prosadit do připravovaného rozpočtu vlastní zájmy.“

Právě předseda KSČM Vojtěch Filip má být tím, kdo je do prezidentových úvah o úřednické vládě zasvěcen. V rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že by v úřednickém kabinetu viděl výhody. A také potvrdil, že tolerance komunistů současné vlády není v klíčovém momentě - hlasování o rozpočtu - zatím nic jistého.

Raději předčasné volby

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek říká, že se nerad vyjadřuje ke spekulacím. „A toto, při vší úctě k vašim kolegům, spekulace je. Ovšem v čistě obecné rovině, já nejsem přítelem úřednických vlád a nemyslím si, že situace v Česku je zralá na úřednickou vládu. Takže za mě určitě ne úřednická vláda. Určitě ne úřednická vláda Miloše Zemana,“ podotýká Kalousek.

Spíš než vytvoření úřednické vlády, která by Česko dovedla ke sněmovním volbám na podzim roku 2021, by si někdejší ministr financí Nečasovy vlády, kterou v roce 2013 nahradila úřednická vláda vytvořená Milošem Zemanem, představoval předčasné volby nejpozději do července 2021.

„A to ze dvou důvodů. Zaprvé, aby se Česká republika stihla řádně připravit na předsednictví, protože to vláda Andreje Babiše trestuhodně zanedbává. A za druhé, aby rozpočet na rok 2022 už připravovala a schvalovala nová vláda,“ míní Kalousek.

Diplomaticky se k možnému vzniku úřednické vlády staví bývalý předseda lidovců, poslanec Pavel Bělobrádek. „Úřednická vláda je vždy nějakým řešením, ostatně za první republiky byly úřednické vlády oblíbené, Masaryk je měl velmi rád. Záleží na stabilitě vlády, do té doby je to akademická otázka,“ říká Bělobrádek, který s nynějším předsedou vlády seděl ve vládě Bohuslava Sobotky.

„Nyní by se tím vyřešilo, že by snad odešla vláda, která situaci nezvládla a podceňovala, byť se to teď pomalu lepší. Záleželo by však i na tom, jaká by byla ta vláda úřednická, jestli by nebyla horší, než je současná vláda,“ upozorňuje Bělobrádek na možné riziko. „Otázkou je, jestli může být i horší vláda než tato? Mnohokrát jsme si v Česku mysleli, že horší to už být nemůže,“ dodává.

Jediným z oslovených politiků, kdo má k myšlence úřednické vlády jisté sympatie, je tak předseda ODS Petr Fiala. „Víte, že já pro ty nepolitické vlády moc nejsem. Ale teď bych si dovedl představit do nějakých jarních předčasných voleb něco takového jako kabinet, který podpoří všechny strany. Ale bavíme se o něčem, co není reálné. Já nepředpokládám, když se dívám na komunisty a socialisty, co drží vládu, že by vůbec k něčemu takovému dospěli. Ale pokus vyslovit vládě nedůvěru pokládám za důležitý, vždyť přece všichni viděli, jak to Andrej Babiš nezvládá,“ uvedl už před víkendem pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované