Hlavní obsah

USA zpřísní vstup do země členům Komunistické strany Číny

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zasedání centrální komise Komunistické strany Číny.

Reklama

Administrativa odcházejícího prezidenta USA Donalda Trumpa omezí platnost cestovních víz členům Komunistické strany Číny a jejich rodinám. Ti budou do země moci vstoupit pouze jednorázově, maximálně na měsíc.

Článek

Tento krok povede k dalšímu prohloubení napětí mezi oběma zeměmi, píše web The New York Times (NYT) s odvoláním na dva s problematikou obeznámené zdroje. Nová opatření limitují členům Komunistické strany Číny maximální dobu platnosti víza na jeden měsíc, během kterého nebudou moci USA opustit a případně se vrátit.

Doposud přitom členové strany mohli žádat o návštěvnická víza s platností až po dobu 10 let, počet jednotlivých vstupů do země dříve USA členům Komunistické strany Číny neregulovaly. „Nová opatření ale nemají vliv na oprávnění členů strany k získání jiných druhů víz, jako jsou například přistěhovalecká,“ dodal pro NYT jeden ze zdrojů.

V zásadě by změna mohla ovlivnit možnost cestování do USA zhruba 270 milionům lidí. Podle německé databázové společnosti Statista měla Komunistická strana Číny v roce 2019 přibližně 91,91 milionu členů, přestože podle NYT může být v praxi obtížné jednoznačně určit, kdo do strany patří.

Nová vízová pravidla přispívají k dlouholetému konfliktu mezi oběma zeměmi v oblasti obchodu, technologií a mnoha dalších věcí, píše NYT. Vztah zemí je v poslední době podle Reuters na nejchladnějším bodě za několik desetiletí kvůli neshodám, zejména pak kvůli pandemii koronaviru, za kterou svaluje Trump odpovědnost na Peking, vztahu k Hongkongu, sporným čínským nárokům v Jihočínském moři nebo obviněním ze zločinů v oblasti lidských práv v Sin-ťiangu.

Trumpova administrativa se posledním krokem podle Reuters snaží upevnit tvrdou politiku, kterou k Číně v lednu odcházející prezident nastolil.

Nová pravidla umožní konzulárním úředníkům, aby na základě žádosti o vízum a pohovoru o členství daného příchozího ve straně sami rozhodli. To by mohlo znamenat, že nové opatření tak zřejmě bude dopadat především na vysoce postavené politické činitele, státní úředníky či podnikatele, u nichž lze členství snadno potvrdit a předpokládat. Přesto jsou podle NYT nově zavedená omezení mírnější než plošný zákaz cestování členům strany, o kterém Trump letos v létě hovořil.

Podle NYT bude taková omezení Čína chtít oplatit stejnou mincí. Cestování mezi Čínou a Spojenými státy již značně omezila současná pandemie onemocnění covid-19. V roce 2018 vycestovaly do Spojených států téměř tři miliony čínských občanů.

Za vlády Trumpa USA již v minulosti omezily víza i jiným skupinám Číňanů, například těm, kteří jsou podle amerických úřadů zapojeni do masového věznění a sledování etnických Ujgurů v provincii Sin-ťiang nebo nesou odpovědnost za zásahy proti prodemokratickému hnutí v Hongkongu.

V květnu americká vláda zrušila víza vysokoškolských studentů ve Spojených státech, kteří mají vazby na čínské vojenské instituce. Čínští studenti tvoří největší skupinu zahraničních studentů v zemi.

Americký Kongres ve středu večer jednomyslně schválil zákon, který umožňuje stáhnout čínské firmy z obchodování na amerických akciových trzích, když nesplňují americké účetní standardy. Zákon také podnikům ukládá, aby zveřejnily, zda je vlastní nebo ovládá zahraniční vláda.

Zákon se vztahuje na firmy ze všech zemí, cílí ale hlavně na čínské podniky. Dává společnostem tři roky času na to, aby požadavky amerických regulačních orgánů splnily, jinak budou z obchodování na amerických akciových trzích staženy. Zákon už předtím prošel Senátem a očekává se, že prezidentovým podpisem vstoupí v platnost.

Již na začátku listopadu Donald Trump podepsal výkonné nařízení zakazující Američanům investovat do řady čínských společností, o nichž se Bílý dům domnívá, že podporují čínskou armádu. Spojené státy tak chtějí zakázat především čínským leteckým společnostem přístup k americkému vývozu technologií a dalšího zboží.

Reklama

Doporučované