Hlavní obsah

Ústecký kraj je na letní turisty připraven, lákadlem jsou akce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ústecký kraj se snaží přilákat prázdninové turisty i výletníky marketingovou kampaní, připravuje také dotaci na podporu podnikatelů v cestovním ruchu. Rezervační knihy některých ubytovacích zařízení jsou přesto prázdné.

Článek

„Lidé stále mají strach,“ řekl ČTK jednatel Autokempu Chabařovice na Ústecku Petr Richter. Velké známé akce - jako třeba Labské léto s několikatisícovou návštěvností - letos kvůli koronaviru nebudou. Památkáři se nevzdávají a lákají alespoň na komorní události.

Ústecký kraj kromě kampaně na podporu domácího cestovního ruchu chystá dotaci určenou podnikatelům v turismu. Řadu z nich živí zejména zahraniční turisté, a to převážně Němci. Kvůli zavřeným hranicím se ale mnoho podnikatelů potýká s velkými ztrátami. V příštím roce si tak mohou požádat o dotaci na drobné investice. Kraj na to vyčlení 10 milionů korun.

Některé oblíbené akce se uskuteční až v následujícím roce. Kromě jednodenního festivalu Labské léto jde například také o studenty oblíbenou akci Culture Up, jednodenní ústecký hip-hop festival.

Čajů fest se uskuteční v Ústí nad Labem 30. srpna, tedy o tři měsíce později, než bylo původně v plánu. Každoročně festival navštěvují stovky lidí. O zábavu se postará také ústecké Činoherní studio, které plánuje od druhé poloviny června přesunout svá představení ven. Premiéra inscenace Pábitelé Bohumila Hrabala se tak odehraje na koupališti v Brné u krajského města. Výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích zahájí sezonu 29. srpna akcí Den pro děti.

S pořádáním akcí nezahálí ani památkáři. Turisté tak mohou na zámku Libochovice na Litoměřicku od 4. do 6. července obdivovat výstavu bonsají a exotického ptactva, zámek Ploskovice na Litoměřicku pořádá 22. srpna Makové slavnosti.

Lidé se mohou vydat v kraji také do tří zoologických zahrad, do Ústí nad Labem, Chomutova nebo Děčína. Lákadlem je i Národní park České Švýcarsko, kde turisté vyhledávají nejvíce Pravčickou bránu a lodičky v soutěskách na řece Kamenici. Poblíž soutoku Kamenice a Jetřichovické Bělé se nachází významná památka, zřícenina starobylého mlýna.

V některých ubytovacích zařízeních jsou však provozovatelé nešťastní z nízkého zájmu. Jitka Sidorová, ředitelka společnosti vlastnící hotel Benedikt v Mostě ČTK řekla, že ve srovnání s loňskou sezonou je zájem o prázdninové ubytování nižší o 70 procent. Richter uvedl, že eviduje o 30 procent rezervací méně než minulý rok. Hodně turistů se ale chystá například do kempu Kamencové jezero u Chomutova. „Máme z 99 procent obsazené chatky,“ řekl ČTK vedoucí areálu Karel Ton.

Reklama

Doporučované