Hlavní obsah

Už žádní heparinoví vrazi. Vývojáři dali kalkulačku léků do mobilu

Foto: Shutterstock

Ilustrační foto.

Reklama

Vítězem letošního Smart Health Hackathonu je česká vývojářská firma Mild Blue. Její programátoři v rekordním časem vytvořili aplikaci pro podávání léků, jako jsou inzulin nebo heparin.

Článek

Vítězný projekt nese název Mild Blue Breviary a podle poroty může výrazně usnadnit práci ošetřovatelům i lékařům. První místo v soutěži pro ně znamená odměnu ve výši sto tisíc korun.

„Jde o prestižní ocenění, které potvrdilo, že umíme dělat chytré aplikace, které mají smysl,“ řekl pro Seznam Zprávy šéf vítězného start-upu Mild Blue Tomáš Kouřim. „Jsme přesvědčeni, že dokáže zamezit všem lidským chybám i heparinovým vrahům, a mohou ji využít nemocnice nejen v Česku, ale i ve světě,“ dodal.

Vývojáři teď budou usilovat o to, aby jejich aplikaci mohli co nejdříve zdravotníci využívat. Stačí k tomu chytrý telefon. V něm personál najde informace o nemocném, historii dávkování i výsledků a algoritmus založený na umělé inteligenci mu zobrazí správnou dávku léku podle laboratorních hodnot. Každá nová dávka léku se v systému zaznamená.

„Nástroj, kterým čínská vláda rozpoznává a sleduje disidenty, vyvíjet nikdy nebudeme. Nástroj, který z výrazu obličeje dokáže rozpoznat mozkovou příhodu, ano. Věříme, že dělat věci, co ‚mají smysl‘, se dlouhodobě vyplatí,“ vysvětlil Tomáš Kouřim z vítězného týmu.

Mild Blue

Založena na jaře 2020 v Praze.

Čtyři majitelé - Tomáš Kouřim, Jan Kubant, Marek Polák a Lukáš Forst.

Mají zkušenost s vývojem umělé inteligence a strojového učení, zaměřují se na oblast zdravotnictví s mottem „Chceme vytvářet algoritmy, které zachraňují životy“.

Zdravotnického hackathonu (časově ohraničená soutěž programátorů na určité téma, pozn. red.) se účastnilo 120 lidí z dvacítky zemí. Kvůli covidu-19 z velké části pouze online. Programátorům, kteří hledali řešení pro dvanáct zdravotnických výzev, byl po celou dobu k dispozici tým mentorů z řad lékařů IKEMu, odborníků na umělou inteligenci a datových analytiků.

„Potěšila a vlastně i překvapila mě kvalita projektů a inovativnost řešení, kterou mladí hackeři letos ukázali. Vítězný projekt navrhuje řešení, které je velice praktické, jednoduché na ovládání a lze ho jednoduše aplikovat do zdravotnické praxe,“ říká Jiří Malý, zástupce ředitele IKEMu, který Smart Health Hackathon o víkendu hostil.

Právě IKEM začne vítěznou aplikaci na sledování inzulinu a heparinu testovat na svých pracovištích, stejně tak uvažuje i o využití nápadů dalších mladých vývojářů na jednotkách intenzivní péče.

Smart Health Hackathon 2020

1. místo

Mild Blue Breviary (tým firmy Mild Blue - Tomáš Kouřim, Marek Polák a Anastasia Surikova)

za aplikaci usnadňující dávkování heparinu a inzulinu, která je inovativní v tom, že dokáže komunikovat s databází informačního nemocničního systému

2. místo

Scope (tým Quantum preachers)

za aplikaci, která usnadňuje vyhodnocování fotografií defektů rány, např. u pacientů se syndromem diabetické nohy

3. místo

I.C.U.AI (tým Stuffed scientist)

za systém pro monitoring a prevenci nežádoucích událostí na jednotkách intenzivní péče, který využívá živý obraz z bezpečnostních kamer (bez nutnosti nahrávání) a zpracovává jej s pomocí algoritmů hlubokého učení

Reklama

Doporučované