Hlavní obsah

V centru Nashvillu se odpálil třiašedesátiletý IT technik

Foto: Profimedia.cz

Záznam z bezpečnostní kamery ukazuje okamžik výbuchu v centru Nashvillu.

Reklama

Za páteční explozi, která otřásla centrem města Nashville v americkém státě Tennessee, stál nejspíš třiašedesátiletý IT technik Anthony Quinn Warner.

Článek

Ostatky, které se našly na místě výbuchu, podle analýzy DNA odpovídají Anthonymu Quinnovi Warnerovi. Ten je podle vyjádření Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) nejspíš odpovědný za výbuch v centru Nashvillu.

Muž zřejmě jednal sám, vyšetřovatelé totiž nemají náznaky, že by pachatelů bylo více. „Stále sledujeme vodítka, ale nic teď nenasvědčuje tomu, že by byly zapojeny nějaké další osoby,“ uvedl zvláštní zmocněnec FBI Douglas Korneski.

Tipů od lidí se po útoku sešlo na 500. Motiv je ale dál nejasný. Zveřejněny byly také nové záběry z doby exploze.

Warner pracoval v IT a vyznal se v elektronice. Policie už v sobotu prohledávala jeho dům na předměstí Nashvillu. Sousedi potvrdili, že obytný vůz, který v pátek explodoval, viděli u Warnerova domu. Podle televize CBS vyšetřovatelé odebrali DNA Warnerově matce.

Americká média uvádí, že se Warner vyznal v elektronice a v poplašných systémech. V Nashvillu žil léta a pracoval jako IT technik v realitní kanceláři. Letos v prosinci ale náhle odešel, ve firmě pracoval přes čtyři roky.

Podle serveru Nashville Tennessean byl Warner vášnivým chovatelem domácích mazlíčků. Sousedé zas muže popsali jako trochu zvláštního, ale přátelského „počítačového geeka“, který příliš nevycházel z domu a neměl ani návštěvy. „Co se týče politiky, nikdy neměl před domem nějaké transparenty a ani vlaječky v oknech. Pokud měl nějaké politické přesvědčení, nechával si ho pro sebe,“ citují USA Today dlouholetého souseda Steve Schmoldta.

Foto: Profimedia.cz

Dům na předměstí Nashvillu, ve kterém bydlel pravděpodobný atentátník.

K výbuchu došlo v pátek před budovou telekomunikační společnosti AT&T. Její poškození způsobilo rozsáhlé komunikační problémy i za hranicemi státu Tennessee. Tři lidé utrpěli zranění, exploze poničila řadu budov a blízkou telefonní a datovou ústřednu, a vyřadila tak z provozu mobilní komunikaci v širokém okolí.

Z obytného vozu zaparkovaného v liduprázdném centru města se před explozí ozývalo varování a krátce před detonací z reproduktorů zazněla píseň Downtown, která byla hitem v roce 1964. Zpívá se v ní o osamělosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované