Hlavní obsah

V Královéhradeckém kraji v sobotu skončí autobusy zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Královéhradeckém kraji se bude od soboty do linkových autobusů opět nastupovat předními dveřmi a bude se platit jízdné.

Článek

Končí tak mimořádné opaření, které kvůli epidemii covid-19 zavedl 17. března Královéhradecký kraj. Od té doby lidé jezdí v autobusech zdarma a nesmějí nastupovat dveřmi u řidiče. Opatření mělo omezit kontakt mezi řidiči a cestujícími a snížit riziko přenosu koronaviru na řidiče.

Původně chtěl kraj cestování zdarma a zákaz nastupování předními dveřmi zrušit již k 14. dubnu. Nakonec ale mimořádné opaření nechal v platnosti ještě dalších 11 dní. „Přestože jsme byli s dopravci domluveni, nakonec jsme termín posunuli s ohledem na dodatečné požadavky řidičů na specifické vybavení vozů,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček. Prodloužení mimořádného opatření žádaly odbory.

Královéhradecký kraj dodal v minulých dnech autobusovým dopravcům 6000 roušek a 2500 respirátorů pro zvýšení ochrany řidičů a také dezinfekci. Cestující by se podle hejtmanství měli ve veřejné dopravě cítit bezpečně. „Obnovit odbavení si můžeme dovolit i s ohledem na patřičnou odpovědnost veřejnosti při používání ochranných pomůcek a dodržování všech hygienických opatření. Prosím, aby lidé nadále dodržovali pravidla nastavená jednotlivými dopravci,“ uvedl Červíček.

Prodej jízdenek ve spojích Českých drah a jejich kontrola průvodčími byly obnoveny v původně předpokládaném termínu, tedy v úterý 14. dubna.

Přestože kraj rozsah autobusové dopravy snížil o zhruba 15 procent a vlakové zhruba o 30 procent, obsazenost jednotlivých spojů je v současnosti minimální. Cestující tak nemají problém udržovat mezi sebou dostatečný odstup. „Samozřejmostí je nošení roušky či jiného zakrytí obličeje,“ uvedlo hejtmanství.

S postupným návratem k běžnému provozu vlaků a autobusů počítá Královéhradecký kraj od května. O všech změnách bude veřejnost hejtmanství informovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované