Hlavní obsah

V Saské Kamenici se očekávají další protesty, uniklý zatykač rozšířil obavy, že extremisté jsou napojení na policii nebo soudnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Někteří přistěhovalci se bojí jít do centra města, informoval pracovník místní neziskové organizace.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Saská Kamenice se připravuje na další nepokoje. Německo zároveň vyšetřuje, jakým způsobem se na internet dostal zatykač na Iráčana a Syřana, kteří byli zatčeni kvůli podezření, že v noci na neděli ubodali k smrti pětatřicetiletého Němce.

Článek

V Saské Kamenici na východě Německa se večer očekávají další protesty extremistů z pravicového hnutí Pro Chemnitz, místní úřady kvůli obavám z násilností požádaly o pomoc federální policii. Dialogu s občany se ve městě zároveň zúčastní saský premiér Michael Kretschmer (CDU).

Sérii protestů a násilí spustil incident z noci na neděli, kdy v Saské Kamenici cizinci nožem napadli pětatřicetiletého Němce, který následně v nemocnici zraněním podlehl.

Ještě v neděli večer do ulic čtvrtmilionového města vyšly tisíce demonstrantů. Protesty se protáhly až do pondělí a došlo během nich k útokům na cizince ze strany krajně pravicových extremistů. Jejich hněv podle úřadů zvýšily i falešné zprávy o tom, že napadený Němec zemřel poté, co před útočníkem bránil ženu. Jiné zprávy zase hovořily o dvou mrtvých. Protesty si vyžádaly asi dvě desítky zraněných a policie zároveň vyšetřuje deset případů veřejného hajlování.

Ve středu Německem v souvislosti s událostmi v Saské Kamenici otřásl další problém. Pravice na  internetu zveřejnila zatykač na podezřelé z vraždy ubodaného Němce. Jsou jimi 22letý Iráčan a 23letý Syřan. V zatykači stojí jméno obou podezřelých, svědků i příslušné soudkyně a podle BBC i adresa Iráčana. Také jsou v něm podrobnosti o činu.

Jak se zástupci pravice k zatykači dostali, není jasné. Tvrdí, že jim ho někdo „zprostředkoval”. Případ vyšetřuje policie. Vysocí úředníci se obávají, že by extremisté mohli být na policii nebo soudnictví přímo napojení a hovoří o skandálu. V Německu je takový případ velmi neobvyklý.

Na severu Německa útočníci napadli Syřana řetězem

Víkendový útok v Saské Kamenici nebyl jediný. Ve stejný den ve městě Wismar v severním Německu zaútočili neznámí pachatelé na mladého migranta ze Sýrie. Podle policie skupina tří mužů nejprve mladíka častovala xenofobními urážkami. Jeden z útočníků jej následně udeřil železným řetězem do ramen a hrudníku, zbylí dva ho napadli pěstmi. Když napadený upadl na zem, kopali do něj, uvedla policie. Útočníci posléze utekli a policie po nich pátrá.

Mladík, který policii sdělil, že pochází ze Sýrie, utrpěl pohmožděniny v obličeji a na horní části těla a zlomeninu nosní kosti. Po ambulantním ošetření v nemocnici byl propuštěn.

Část přistěhovalců se ve městě bojí chodit do centra

Někteří přistěhovalci v Saské Kamenici se kvůli útokům na osoby, které mají neněmecké vzezření, bojí chodit do centra města. Řekl to ČTK André Löscher z organizace RAA Sachsen pomáhající obětem pravicového násilí. Muž, který pro neziskovou organizaci pracuje už deset let, podobnou situaci ve městě ležícím nedaleko českých hranic nepamatuje.

„Atmosféra a obrázky z neděle a pondělí ještě působí,” míní. „Lidé, s nimiž už dlouho pracujeme, nám říkají, že třeba jejich známí teď zvažují, jestli vůbec mohou jít do centra, a raději si řeknou, že se tomu teď vyhnou,” řekl Löscher.

Reklama

Související témata:

Doporučované