Hlavní obsah

Vedli kampaň proti Babišovi a dostali pokutu. Teď ji zrušil soud

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Billboardy se objevily po Česku během jara 2017.

Reklama

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek, podle kterého musel spolek zaplatit 26 tisíc korun za to, že si zadal inzerci proti Andreji Babišovi.

Článek

Pokuta ve výši 26 tisíc korun za více než tři roky starou kampaň proti současnému premiérovi Andreji Babišovi neplatí. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který vrátil případ na začátek.

V této kauze jde o finanční postih z prosince 2017. Dostal ho Spolek pro zachování demokracie v ČR od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Důvodem bylo, že na jaře 2017 se po Česku objevily billboardy pod heslem „Vidíte žlutě“. Spolek na nich třeba uváděl: „Vy máte alergickou rýmu a Andrej dotace. Oboje do roku 2020“ nebo „Vy máte zeleninu z dovozu. Andrej má 6 miliard tržeb za řepku.“

Spoty se v této souvislosti objevily také v rádiích a inzeráty byly rovněž v regionálních mutacích Deníku a některých časopisech.

Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí tak spolek spáchal přestupek. Kampaň byla v Babišův neprospěch. Podle úřadu i brněnského krajského soudu, který předtím pokutu potvrdil, byl Babiš v té době kandidátem ANO pro sněmovní volby.

Jenže Nejvyšší správní soud, k němuž spolek podal kasační stížnost, s tím nesouhlasil. Spolek si poslední inzerát zadal 21. června 2017. Hnutí ANO ale kandidátní listinu pro Středočeský kraj podalo až o pět dní později. A nikde jinde Babiš nekandidoval.

Spolek se bránil tím, že v době, kdy kampaň zadával, nebylo jasné, že Babiš bude kandidovat. A nezůstane třeba jen mediální tváří hnutí ANO.

A Nejvyšší správní soud mu dal za pravdu.

„Bylo tedy nepřiměřeným zásahem do stěžovatelovy svobody projevu, pokud byl trestán za politický projev učiněný bez předchozí registrace v době, kdy Andrej Babiš ještě kandidátem nebyl a nebylo jisté, zda jím bude a od kterého okamžiku,“ uvedl předseda senátu Tomáš Langášek.

Případem se tak bude muset znovu zabývat Krajský soud v Brně. A ten tak bude muset znovu řešit, zda se spolek dopustil přestupku a pokuta pro něho platí.

Reklama

Doporučované