Hlavní obsah

Většina ostravských škol má zájem o příspěvek na distanční výuku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

O příspěvek města Ostravy z nového programu na podporu distanční výuky v základních školách má zájem 43 z 56 škol zřizovaných jednotlivými městskými obvody. Školy z něj získají více než tři miliony korun.

Článek

Program město spustilo v srpnu v reakci na dotazníkové šetření, které ukázalo, že by školy finanční podporu města uvítaly. Peníze mají školám umožnit s využitím on-line systému lépe zvládnout distanční výuku.

„Peníze budou školy čerpat především na nákup licencí k výukovým programům, digitálních učebnic, na vzdělávání všech učitelů ve vybraných aplikacích pro distanční vzdělávání a dále na nákup SIM karet, modemů a kamer včetně příslušenství. Finanční prostředky obdrží do konce tohoto měsíce,“ uvedla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Dálkovou výuku není podle mluvčí nutné využívat jen při uzavření škol, ale například i v případech dlouhodobé nepřítomnosti žáka. „Školy se na tento způsob výuky musí připravit jak po stránce technické, tak po stránce znalostní,“ doplnila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Do dotazníkového šetření, které město v souvislosti s dálkovou výukou provedlo, se zapojilo 47 základních škol. Ukázalo se, že školy potřebují praktické semináře pro pedagogy, kde se naučí využívat aplikace pro on-line výuku na dálku. Zároveň by ale potřebovaly výpočetní techniku pro žáky i učitele nebo SIM karty na datová připojení.

Při první vlně epidemie na jaře se školy zavřely 11. března v celé ČR a výuku na dálku zajišťovaly do konce školního roku, i když se od května začaly opět částečně otevírat. Docházka byla dobrovolná. Od pondělí budou v celém kraji kvůli zhoršené epidemiologické situaci uzavřeny vysoké i střední školy, základní školy zůstávají v provozu.

Reklama

Doporučované