Hlavní obsah

Video: Největší letadlo světa podruhé úspěšně vzlétlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Let trval tři hodiny a poté stroj opět bez problémů dosedl zpět na ranvej mojavského letiště.Video: AP

 

Reklama

Největší letadlo na světě dle rozpětí křídel – Stratolaunch – ve čtvrtek znovu vzlétlo. Jde teprve o druhý let tohoto obra od jeho prvního vzletu před dvěma roky.

Článek

Stroj odstartoval z letiště Mojave Air and Space Port kousek od Los Angeles. Let trval tři hodiny a stroj poté opět bez problémů dosedl zpět na ranvej mojavského letiště, informovala o tom agentura AP.

„Jsme ve vzduchu,“ tweetovala firma Stratolaunch ve čtvrtek kolem půl osmé ráno. Termín druhého letu nebyl náhodný, uskutečnil se v době výročí toho prvního.

Za projektem létajícího giganta, který má rozpětí křídel 385 stop (117 metrů), stojí spoluzakladatel Microsoftu a miliardář Paul Allen. Jeho vizí bylo, že letadlo bude převážet rakety a družice na oběžnou dráhu. Vizionář se však startu letadla nedočkal, v říjnu 2018 zemřel na rakovinu. Stroj vzlétl v dubnu následujícího roku.

Jen o pouhé dva měsíce později společnost Vulcan, která původně letadlo vlastnila, oznámila, že se dostala do finančních problémů a nabídla letadlo k prodeji. Vyvolávací cena byla 400 milionů dolarů (9,1 miliardy korun). Za kolik byl stroj nakonec prodán, ale společnost Stratolaunch nezveřejnila.

Noví majitelé chtějí Stratolaunch využít pro přepravu nově vyvíjených hypersonických letounů. Ty obří letoun vynese do vzduchu, kde je vypustí. Během toho budou vědci zkoumat chování těchto letounů v hypersonických rychlostech.

Reklama

Související témata:

Doporučované